ГоловнаСвіт

Росіяни назвали основними "недругами" своєї країни США і Україну

Громадяни РФ почали проявляти явну ворожість до Британії та Німеччини

Росіяни назвали основними "недругами" своєї країни США і Україну
архив
Фото: EPA/UPG

Безперервне зростання негативного ставлення громадян Росії до США і ЄС припинилося, але, незважаючи на незначні коливання, негативне ставлення росіян до країн Заходу зберігається на високому рівні - 73% і 59% відповідно.

Про це свідчать дані опитування, проведеного "Левада-центром".

У двох третин опитаних (59%) зберігається негативне ставлення до України, перевищуючи в 2,4 разу торішні показники.

При цьому більшість опитаних демонструє солідарність з політичним керівництвом країни в питанні переорієнтації "на Схід". Так, 80% росіян оцінює своє ставлення до Китаю як хороше, а 43% називають Китай близьким другом Росії.

Крім колишніх республік СРСР, друзями Росії також називають Індію (18%) і Кубу (14%). Основними "недругами" країни респонденти називають США (73%), Україну (37%), прибалтійські країни та Польщу. Також російські громадяни почали проявляти явну ворожість до Великобританії (21%) і Німеччини (19%). Грузія з кожним роком сприймається як ворог все меншим числом респондентів, залишаючи список найбільш ворожих країн.

Якщо в травні 2008 року кожен другий житель Росії розглядав відносини між Росією і Німеччиною як "нормальні, спокійні", то тепер 33% опитаних зазначають охолодження відносин між країнами, а 12% відчувають напругу. Частка опитаних, які вважають, що Росія і Німеччина - "добрі сусіди", скоротилася більш ніж у чотири рази.

Опитування проведено 22-25 травня 2015 року за репрезентативною всеросійською вибіркою міського і сільського населення серед 1600 осіб віком 18 років і старших у 134 населених пунктах 46 регіонів країни. Статистична похибка даних не перевищує 3,4%.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram