ГоловнаСвіт

Міністр оборони Ізраїлю засумнівався в тому, що доживе до миру з палестинцями

Мирні переговори між ізраїльтянами і палестинцями зайшли в глухий кут більш ніж рік тому

Міністр оборони Ізраїлю засумнівався в тому, що доживе до миру з палестинцями
Фото: www.ria.ru

Міністр оборони Ізраїлю Моше Яалон засумнівався в тому, що він доживе до миру з палестинцями. На його думку, вони 15 років відмовлялися від пропозиції ізраїльської сторони отримати землю в обмін на мирну угоду.

З такою заявою Яалон виступив на Герцлійській конференції, інформує агентство Рейтер.

"Я не бачу довготривалої [мирної] угоди на моєму віку, а я розраховую ще пожити", - заявив 64-річний міністр. За його словами, палестинці "гримнули дверима" у відповідь на спроби Ізраїлю продовжити діалог.

У свою чергу в Організації визволення Палестини (ОВП) у провалі мирних переговорів звинувачують ізраїльтян. Представник ОВП Васель Абу Юссеф (Wasel Abu Youssef) заявив, що відмова Тель-Авіва визнавати право палестинських біженців на повернення і намір Ізраїлю залишити великі поселення на Західному березі річки Йордан ставлять хрест на досягненні угоди.

Мирні переговори між палестинцями та ізраїльтянами перервалися у квітні 2014 після того, як президент Палестинської національної адміністрації Махмуд Аббас встановив співпрацю з ХАМАСом, яка не визнає право Ізраїлю на існування. У березні 2015 року прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху напередодні виборів пообіцяв, що, поки він перебуває у владі, палестинської держави не буде. Однак після переобрання він відмовився від своїх слів.

За визначенням ООН, палестинські біженці - ті, хто проживали у Палестині у 1946-1948 роках і втратили житло та кошти до існування унаслідок конфлікту 1948 року. Цей статус передається у спадок. Наразі у світі зареєстровано близько 5 млн палестинських біженців.

Державу Палестина проголошено у 1988 році. До неї входять території на Західному березі річки Йордан і у секторі Гази. Як держава Палестина визнана 135-ма країнами. Де-факто значна частина Палестини знаходиться під контролем Ізраїлю.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram