ГоловнаСвіт

Партія Орбана має намір закрити південь Угорщини для мігрантів

Угорська влада має намір заборонити тим, хто приїде з безпечних транзитних країн, просити притулку в Угорщині

Партія Орбана має намір закрити південь Угорщини для мігрантів
Фото: tqn.com

Владна партія Угорщини "Фідес" прем'єр-міністра Віктора Орбана збирається розробити законопроект про закриття південного кордону країни від потоку нелегальних мігрантів. Зокрема, планується посилити контроль на кордоні з південними сусідами: Румунією, Сербією та Хорватією.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

"Ми збираємося ухвалити закон, згідно з яким ті, хто приїде з безпечних транзитних країн, не зможуть просити притулку в Угорщині", - заявив глава "Фідес" Антал Роган (Antal Rogan). Він пояснив, що життя людей, які перебувають у Сирії, у небезпеці. Однак ті, хто вже добрався до кордонів Греції, Сербії чи якоїсь іншої європейської країни, мусять просити надати їм притулок у цих державах.

За даними агентства, минулого тижня у різних містах країни з'явилися плакати: "Якщо ви приїхали до Угорщини, то не зможете забрати роботу у громадян держави".

Орбан: мультикультуралізму не місце в Угорщині

За словами Рогана, необхідно вжити екстрених заходів. Тільки з січня по травень 2015 року угорський кордон нелегально перетнули 50 тис. мігрантів, тоді як за весь 2014 рік їхня кількість становила 43 тис. осіб. Здебільшого вони приїжджають з Косова, Афганістану та Сирії.

Коли саме планується розробити законопроект, глава партії "Фідес" не уточнив.

Згідно з планом, запропонованим раніше Єврокомісією, біженців слід розподіляти по країнах ЄС пропорційно до їхнього населення, економіки, рівня життя та інших факторів. Наприклад, Франція муситиме приймати 14,7% біженців, Німеччина - 18,42%. Такий захід направлено на зниження навантаження на країни (Італія, Мальта і Греція), куди прагне потрапити основний потік мігрантів з Північної Африки. Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан розкритикував пропозицію ЄС про квоти на мігрантів, заявивши, що це рішення "межує з безумством".

У травні міністри закордонних справ ЄС домовилися про створення військово-морської місії для боротьби з перевезенням нелегальних мігрантів з Лівії до Європи. У Євросоюзі розраховують, що учасники місії зможуть затримувати контрабандистів і знищувати їх судна біля узбережжя Лівії, що дозволить вирішити проблему збільшення потоку мігрантів з Африки.

Від початку року через Середземне море до Європи потрапила 51 тис. мігрантів. За інформацією ООН, ще близько 1,8 тис. нелегалів за цей час потонули.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram