ГоловнаСвіт

Голландський банк оштрафували за операції з Іраном і Кубою

Махінації здійснювали впродовж 17 років.

Голландський банк оштрафували за операції з Іраном і Кубою
Фото: Lenta.ru

Нідерландський банк ING заплатить уряду США рекордний штраф у 619 мільйонів доларів за операції з громадянами Куби й Ірану в американській фінансовій системі. Про це повідомляє The Wall Street Journal. Загалом голландська кредитна організація здійснила в інтересах своїх клієнтів із країн, на які поширюються санкції США, транзакцій на 2 мільярди доларів.

Банк приховував походження коштів і, понад те, погрожував звільненням працівникам у разі розкриття відповідної інформації.

Клієнти ING з "країн-ізгоїв" були дуже різними - від туристів, які подорожують до США, до міністерств. У список тих, хто співпрацював із кредитною установою, потрапив і ЦБ Ірану. Операції здійснювали впродовж 17 років - з 1990-го по 2007 рік.

Слід зазначити, що це вже не перший випадок, коли іноземні банки змушені сплачувати штрафи за використання американської банківської системи в інтересах клієнтів із країн, проти яких чинний режим санкцій. Зокрема, 2009 року у схожих операціях зауважено банк Credit Suisse, який заплатив регуляторам 536 млн доларів. Згодом штрафи стягували з британського Barclays і JP Morgan. Проте сума, яку виплатить ING, стане рекордною.

Для того, щоб оминути санкції проти Куби, ING працював через свою "доньку" - Netherlands Caribbean Bank. У капіталі цього банку брала участь також Судновласницька компанія, що належить уряду Куби. Підрозділ банку на острові Кюрасао брав від кубинців долари, а потім їхнє походження ретельно "стирали", щоб кошти можна було переміщати фінансовою системою США.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram