ГоловнаСвіт

У Москві затримали журналістів за підтримку опозиційної "Новой газеты"

Журналісти стали на захист свого колеги, якого вивіз у ліс голова Слідчого комітету Росії.

У Москві затримали журналістів за підтримку опозиційної "Новой газеты"
Фото: Твиттер задержанной журналистки Алины Гребневой

Біля будівлі Слідчого комітету Російської федерації за пікет на підтримку "Новой газеты" затримали низку журналістів.

Затримано Аліну Гребньову, Нателлу Болтянську, Ольгу Бичкову й Олександра Подрабінека, повідомив у своєму мікроблозі один із затриманих, заступник головного редактора радіостанції "Ехо Москвы" Володимир Варфоломєєв.

"Нас пов'язали у СК. Тут Бичкова, Гребньова, Болтянська і Подрабінек!, - написав Varfolomeev.

На затримання своїх колег відреагував головний редактор "Ехо Москвы" Олексій Венедиктов.

"Узагалі я як головний редактор противник участі журналістів у політичних мітингах і демонстраціях... За одним винятком - журналісти можуть і повинні публічно висловлювати солідарність, якщо їхніх колег позбавляють роботи, погрожують їм або вбивають їх ... Я цілком підтримую своїх журналістів, які влаштували пікет на підтримку колеги", - написав Венедиктов у своєму блозі на сайті радіостанції.

У прес-службі столичної поліції "Інтерфаксу" заявили, що "журналісти прийшли на акцію не як представники ЗМІ, а як її учасники й організатори".

"Усіх затриманих доставлено у відділ поліції, вирішують питання про притягнення їх до відповідальності", - повідомив представник ГУ МВС у Москві.

У середу головний редактор "Новой газеты" Дмитро Муратов звинуватив голову Слідчого комітету Росії Олександра Бастрикіна в тому, що той вивіз його заступника Сергія Соколова в ліс у Підмосков'ї і, залишившись із ним на одинці, погрожував. Відкритий лист Муратова опубліковано на сайті "Новой газеты".

За словами Муратова, Бастрикін запросив Соколова на борт свого літака для участі в нараді в Нальчику 4 червня, пояснивши запрошення тим, що редакція видання образливо відгукнулася про Бастрикіна в матеріалі щодо суду над фігурантом "справи в Кущевській" Сергієм Цепов'язом, що побачив світ того ж дня. На нараді Олександр Бастрикін зажадав від журналіста вибачень, що останній і зробив. Після цього голова СКР попросив Соколова вийти із залу.

Після повернення журналіста і голови СКР на літаку Бастрикіна в аеропорт у Підмосков'ї охорона голови СКР нібито насильно вивезла журналіста в "підмосковний ліс", де Бастрикін, як повідомляє Муратов, особисто погрожував життю Соколова.

У своєму листі Муратов зажадав від Бастрикіна гарантій безпеки для Сергія Соколова і співробітників редакції. Він також обіцяє опублікувати відповідь Бастрикіна, якщо така буде.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram