ГоловнаСвіт

У Голландії видали збірку рецептів страв із комах

"Фірмова страва" - пиріг з кониками.

У Голландії видали збірку рецептів страв із комах
Блюда с насекомыми
Фото: "Фокус"

У Голландії видали кулінарну книгу, яка містить рецепти страв із комах.

За задумом авторів книги, вона має популяризувати комах як альтернативне джерело поживних речовин.

У незвичайного видання вже з'явилися прихильники. Зокрема, Марсель Діке, професор Університету Вагенінген, вважає, що оскільки очікувана кількість населення Землі до 2050 року становитиме 9 млрд, людству доведеться шукати заміну звичним джерелам білків. Оскільки в комахах міститься чимало протеїнів, вони цілком можуть претендувати на роль альтернативи або доповнення до м'ясних продуктів. Окрім цього, вирощування комах набагато менше шкодить екології, ніж розведення великої рогатої худоби.

"Я вбачаю в цьому ще один крок до того, що скоро комах будуть подавати в голландських ресторанах. Також я очікую, що люди почнуть купувати цю книгу і готуватимуть страви з комах власноруч", - говорить Діке.

Утім, він визнає, що споживання комах зовсім не обов'язково приживеться швидко й легко, особливо в країнах, де традиційно споживають багато м'яса.

До того, як книга потрапить у продаж, шеф-кухар Хенк ван Гульпа, який спеціалізується на стравах із комах, планує зробити найбільший у світі пиріг з кониками.

Деякі голландські ресторани вже пропонують клієнтам "альтернативні" страви. Наприклад, у місті Аарлем відвідувачі можуть скуштувати м'ясного пирога з горіхами, насінням і черв'яками.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram