ГоловнаСвіт

Сирійські повстанці мають намір контролювати хімічну зброю

Опозиціонери хочуть "розділити час" після повалення Асада на чотири етапи.

Сирійські повстанці мають намір контролювати хімічну зброю

Сирійські повстанці планують відразу після падіння режиму нинішнього президента Башара аль-Асада встановити контроль над запасами сирійської хімічної зброї.

Про це розповів один із керівників Вільної армії в інтерв'ю газеті "Гаарец", побажавши при цьому залишитися невідомим, оскільки "багато хто спробує використати це інтерв'ю ізраїльській газеті для дискредитації опозиції".

"Ми розділили час після повалення Асада на чотири етапи. Головний - це перші години після падіння режиму, коли неминуче виникне вакуум влади. Склади з хімічною зброєю стануть об'єктом підвищеної уваги в цей час", - сказало джерело видання, додавши, що опозиція не має права допустити потрапляння зброї масового знищення до рук терористів.

Він розповів, що керівництву САС добре відомі місця, де зберігаються бойові отруйні речовини, а також структура управління й охорони цих складів. "Я можу обіцяти, що ніщо звідти не зникне", - заявив офіцер.

За його інформацією, сирійська опозиція нині не тільки веде збройну боротьбу проти урядових військ, а й готує плани на майбутнє, прагнучи не допустити в країні хаосу. Кілька спеціально створених комітетів розробляють конституцію вільної Сирії, готують нову виборчу та судову системи, а також планують структуру майбутніх сил безпеки і армії.

Згідно з даними повстанців, боротьба проти сирійського уряду легкою не буде, оскільки навіть зараз у розпорядженні режиму перебуває близько 70 тисяч бійців. При цьому опозиційні сили нараховують лише близько 30 тисяч.

Джерело "Гаарец" розповіло, що дезертирство з урядових сил не припиняється, проте відбувається за двома напрямами: більшість (приблизно 60 тисяч) солдатів вирушають відразу додому або до родичів. До повстання приєднується менше половини від цього числа.

При цьому навіть ті, хто вирішив зі зброєю в руках боротися проти урядових сил, реальної бойової сили не становлять, оскільки єдине планування, командування і координація дій відсутні. Крім того, бійцям САС хронічно не вистачає "просунутого" озброєння, наприклад, протитанкових ракетних комплексів.

Головною загрозою для цих загонів, за словами представника командування повстанців, є Четверта механізована дивізія під командуванням Махер Асада - молодшого брата чинного президента. Це угруповання налічує понад 25 тисяч осіб, вони озброєні не лише останніми моделями російських танків, а й ударними вертольотами. 90% особового складу дивізії - не призовники, як в інших частинах, а контрактники-алавіти з великим бойовим досвідом і непохитною лояльністю режиму.

Крім цього, повстанці намагаються уникати прямих сутичок із полками сирійського спецназу та дивізіями Національної гвардії, які також вирізняються вірністю чинному керівництву країни.

Як розповіло "Гаарец" джерело, солдат і офіцерів, яких запідозрили у симпатіях до опозиції, без зайвих розглядів розстрілюють, після чого ховають як героїв, полеглих у боротьбі проти "терористичних банд". Згідно з цими даними, не менш ніж половина з шести тисяч військовослужбовців, які загинули за час повстання, стали жертвами подібних розстрілів.

Зазначимо, за даними ООН, у конфлікті, який триває з березня 2011 року, загинули приблизно 13 тисяч сирійців. Десятки тисяч були поранені, втратили дах і стали біженцями. Сирійська опозиція вимагає відставки президента Башара Асада, демократизації політичної системи і проведення вільних виборів. Уряд категорично відмовляється розглядати питання про зміну нинішнього керівництва країни.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram