ГоловнаСвіт

Індійський суд призначив заставу за італійських моряків

Конфлікт між Італією та Індією загострюється.

Індійський суд призначив заставу за італійських моряків
Фото: indianexpress.com

Індійський суд призначив суму застави в 200 000 доларів двом італійським морякам, яких звинувачують у вбивстві двох індійських рибалок, що спричинило великий дипломатичний розкол між Римом і Нью-Делі.

Про це повідомляє Reuters 30 травня.

Двоє морських піхотинці - Массіміліано Латорре та Сальваторе Гіроне - отримали наказ не виходити за межі портового міста Кочі в західному штаті Керала в очікуванні суду. Їх буде звільнено, тільки-но кожен із них заплатить заставу - 10 мільйонів рупій (близько $ 200 000). Дати суду не було призначено, але очікують, що він розпочнеться найближчим часом.

Моряки були частиною військової групи із гарантування безпеки захисту вантажного судна Enrica Lexie від піратських нападів. Їх звинувачують у розстрілі човна з двома індійськими рибалками біля узбережжя штату Керала 15 лютого. Італійські чиновники кажуть, що підсудні сприйняли рибалок за піратів.

Картина того, що сталося того дня досі залишається незрозумілою, але слідчі кажуть, що абсолютно очевидно, що рибалки не були озброєні й не становили загрози для корабля. Італійські чиновники зазначають, що рибалки проігнорували попереджувальні постріли.

Інцидент зіпсував відносини між Італією та Індією. Рим наполягає на тому, що Латорре і Гіроне є військовослужбовцями і повинні постати перед судом на батьківщині, а не в індійському суді. Індійський уряд каже, що справою займається суд, і воно не втручатиметься в судовий процес.

Прем'єр-міністр Італії Маріо Монті декілька разів зв'язувався зі своїм індійським колегою Манмоханом Сінгхом і скерував заступника міністра закордонних справ Стаффана де Містура в Індію, щоби спробувати владнати питання дипломатичним шляхом, але безрезультатно.

Коли морським піхотинцям офіційно висунули звинувачення у вбивстві на початку цього місяця, Італія відкликала свого посла для консультацій. Італія висловлює "сильне невдоволення" роботою індійської влади у справі. Італійське посольство в Нью-Делі в середу відмовилося прокоментувати ситуацію, що склалася.

У квітні Італія виплатила по $ 190 000 сім'ям загиблих як компенсацію. Своєю чергою, сім'ї відмовилися від позовів щодо морських піхотинців, але держава як і раніше висуває звинувачення.

Число нападів на судна зросло в східній частині Аравійського моря, оскільки підвищений рівень безпеки навколо Африканського Рогу підштовхнув сомалійських піратів до скоєння набігів у водах біля Мальдів. Води поблизу берегів Індії, як правило, вважають безпечнішими.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram