ГоловнаСпорт

Євро-2024: усе про головну футбольну подію року

За два дні кращі збірні команди Європи зійдуться на німецьких стадіонах, щоб визначити нового чемпіона континенту.

Євро-2024: усе про головну футбольну подію року
Фото: EPA/UPG

14 червня 2024 року розпочнеться 17-й розіграш Чемпіонату Європи з футболу. Країною-господаркою цього разу стала Німеччина. 

Матчі континентальної першості відбуватимуться в 10 містах: Берліні, Дортмунді, Дюссельдорфі, Франкфурті-на-Майні, Гельзенкірхені, Гамбурзі, Кельні, Лейпцигу, Мюнхені та Штутгарті.

Учасники змагання

У фінальній частині Євро-2024 зіграють 24 національні команди: 23 збірні пробилися до ЧЄ через кваліфікаційний раунд, а Німеччина отримала місце автоматично як країна-господарка змагань.

Усі учасники Євро-2024: Німеччина, Франція, Португалія, Бельгія, Іспанія, Шотландія, Туреччина, Австрія, Англія, Угорщина, Словаччина, Албанія, Данія, Нідерланди, Румунія, Швейцарія, Сербія, Італія, Чехія, Словенія, Хорватія, Грузія, Україна, Польща.

Команди, які візьмуть участь у Євро-2024.
Фото: UEFA.com
Команди, які візьмуть участь у Євро-2024.

Титул чинного чемпіона Європи захищатиме збірна Італії. У фінальному поєдинку Євро-2020 на лондонському «Вемблі» «Скуадра Адзурра» в серії пенальті обіграла Англію та стала дворазовим чемпіоном континентальної першості. 

Формат турніру

24 збірні розділені на шість груп по чотири команди в кожній. У груповому етапі турніру на нас чекають три тури матчів, де кожна команда зіграє з усіма суперниками по групі. У плей-оф змагань пройдуть команди, які посіли перші та другі місця у групах. Крім того, змагання продовжать чотири команди, які посіли треті місця з найкращими показниками.

Групи Євро-2024

Група А: Німеччина, Шотландія, Угорщина, Швейцарія.

Група B: Іспанія, Хорватія, Італія, Албанія.

Група C: Словенія, Данія, Сербія, Англія.

Група D: Польща, Нідерланди, Австрія, Франція.

Група E: Бельгія, Словаччина, Румунія, Україна.

Група F: Туреччина, Грузія, Португалія, Чехія.

Вікові категорії команд

Найстаршою командою Євро-2024 буде збірна Шотландії, середній вік гравців якої — 28.31. Наймолодша команда турніру — збірна Чехії (25.31). Середній вік гравців української команди — 26.46.

Гроші

Найдорожчі гравці Євро-2024, за даними Transfermarkt, — англієць Джуд Беллінгем і француз Кілліан Мбаппе (180 млн євро). Серед українців найдорожчий Олександр Зінченко. Щоб придбати його, доведеться викласти щонайменше 38 млн євро.

Олександр Зінченко.
Фото: EPA/UPG
Олександр Зінченко.

Найдорожчою командою Євро-2024 буде збірна Англії (1.23 млрд). Склад України коштує 379 мільйонів.

Шлях України на Євро

Підопічні Сергія Реброва посіли третє місце у своїй кваліфікаційній групі С, поступившись прямими путівками на змагання фіналістам Євро-2020 — Англії та Італії. Попри це, синьо-жовті продовжили боротьбу за вихід на Євро у плей-оф відбору, де в півфінальному поєдинку здолали збірну Боснії і Герцеговини, а у фінальному — команду Ісландії. Обидва матчі завершилися з рахунком 2:1.

Розклад матчів збірної України

17 червня 2024: Україна — Румунія (Мюнхен, Allianz Arena)

21 червня 2024: Словаччина — Україна (Дюссельдорф, Esprit Arena)

26 червня 2024: Україна — Бельгія (Штутгарт, Mercedes Benz Arena)

Фінансова складова турніру 

Пройшовши досить складний шлях з 10 матчів до кваліфікації на фінальну частину Євро-2024, збірна України вже заробила 9,25 мільйона євро, повідомляє Футграм

Кожну перемогу у груповому етапі оцінюють у мільйон євро, нічию — 500 тисяч євро. За вихід з групи національна команда гарантовано отримає ще півтора мільйона євро. За вихід у чвертьфінал — два з половиною мільйони євро, за вихід у півфінал — чотири мільйони євро, у фінал — п'ять мільйонів євро. Переможець Євро отримає вісім мільйонів.

Нагадаємо, на Євро-2020 збірна України встановила особистий рекорд за кількістю призових — 16 мільйонів євро. 

Талісман Євро-2024

Цьогоріч за результатами голосування користувачів UEFA.com і школярів усієї Європи в рамках програми УЄФА «Футбол у школах» головним талісманом став плюшевий ведмідь Альберт. Набравши 32 % голосів, він обігнав своїх конкурентів, зокрема, ведмедиків Бернардо, Бернхарта і Герці фон Бера. Офіційного маскота ЧЄ-2024 представили 20 червня 2023 року. 

Ведмідь Альберт — талісман Євро-2024.
Фото: UEFA.com
Ведмідь Альберт — талісман Євро-2024.

Образ ведмедика обрали неспроста. Річ у тім, що в Німеччині ці м’які іграшки мають особливе значення. Серед найвідоміших — ведмедик Тедді. 

Офіційна пісня Євро-2024

Композиція FIRE стала офіційним гімном Євро-2024. Автори — італійські продюсери Meduza, американський попроковий гурт OneRepublic і німецький автор-виконавець Leony. Саундтрек вмикатимуть під час телевізійних заставок і виходів команд на стадіон.

Офіційний м'яч 

Офіційний м'яч УЄФА Євро-2024 представили в листопаді 2023 року. Він має назву FUSSBALLLIEBE, що в перекладі з німецької означає любов до футболу. Якщо не брати до уваги використання переробленого поліестеру і чорнила на водній основі, FUSSBALLLIEBE виготовлений з екологічно чистих матеріалів на біологічній основі. В екологічності він перевершує всіх попередників Аdidas. Кожен шар м'яча виготовлено з використанням таких матеріалів, як кукурудзяне волокно, цукрова тростина, деревна маса й каучук.

М'яч і кубок Євро-2024.
Фото: UEFA.com
М'яч і кубок Євро-2024.

Не обійшлося без нововведень. Цього року вперше використають технологію Adidas Connected Ball, яка забезпечує цілковите розуміння кожної складової руху м'яча і допомагає прийняти рішення за допомогою системи VAR. Зовнішня оболонка м'яча підтримується ядром CTR-CORE, яке забезпечує точний, стабільний і швидкий рух з максимальним збереженням форми й утриманням повітря всередині.

Чемпіонат Європи з футболу пройде з 14 червня до 14 липня.

Про історію виступів збірної України на Євро читайте в матеріалі LB.ua.

Сніжана Журбенко, журналістка
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram