>
Favbet
Favbet
ГоловнаСпорт

Ліга чемпіонів: очевидні фаворити і темні конячки

Кращі 16 команд континенту розпочали фінальний етап змагань за право зіграти у фіналі Ліги чемпіонів на лондонському «Вемблі». Спробуємо оцінити їхні шанси на успіх.

Ліга чемпіонів: очевидні фаворити і темні конячки
Фото: https://twitter.com/ManCity

Отже, пари 1/8 фіналу: 

«Порту» — «Арсенал» 

«Наполі»  «Барселона» 

ПСЖ  «Реал Сосьєдад» 

«Інтер»  «Атлетіко» 

ПСВ «Боруссія Дортмунд»

«Лаціо»  «Баварія» 

«Копенгаген»  «Манчестер Сіті» 

«Лейпциг»  «Реал»

«Ман Сіті»: очевидний фаворит

Фото: https://twitter.com/ManCity

Минулого сезону «Манчестер Сіті» вперше у своїй історії виграв титул чемпіона Європи. Під керівництвом Пепа Гвардіоли команда без зусиль вийшла першою з групи, набравши 14 очок. У 1/8 фіналу на виїзді зіграла внічию з німецьким «РБ Лейпциг», за що згодом помстилася на домашньому полі, розгромивши суперника 7:0. 

У 1/4 історія повторилася, проте з іншою німецькою командою — «Баварією». На домашній арені «Манчестер Сіті» переміг з рахунком 3:0. У Мюнхені матч-відповідь завершився нічиєю. Загальний рахунок — 1:4. 

Цікава серія нічиїх переслідувала «містян» на виїзних матчах. Коли в 1/2 «Реал Мадрид» приймав підопічних Пепа Гвардіоли на «Сантьяго Бернабеу», протистояння завершилося з 1:1 на табло. Однак на домашній арені «Етіхад» «містяни» відігралися й забили чотири м'ячі у ворота суперника, вийшовши у фінал із загальним рахунком 5:1. У фінальному поєдинку «Манчестер Сіті» зустрівся з «Інтером». Матч завершився з мінімальною перемогою, 1:0 на користь «Сіті».

Манчестер Сіті
Фото: EPA/UPG
Манчестер Сіті

У нинішньому груповому етапі чинні чемпіони показали гарну гру, проте далеко не бездоганну. Хоч «Сіті» потрапив до найслабшої групи, та зберіг лише один чистий лист, у домашньому матчі проти «Янг Бойз», і мусив відігравати два м'ячі, щоб перемогти «РБ Лейпциг» на «Етіхад» у п'ятому турі групового етапу. Проте каталонський тренер може бути впевнений в успішному захисті титулу з кількох причин. По-перше, Кевін Де Брюйне досить скоро повернеться після травми. По-друге, в 1/8 фіналу гравці Гвардіоли зустрінуться з ФК «Копенгаген» — командою з найнижчим рейтингом у плей-оф. Для «містян» це дуже легкий суперник, з яким вони без проблем розберуться й підуть далі. 

«Баварія»: амбітний претендент

Баварія
Фото: EPA/UPG
Баварія

У цьому сезоні «Баварія» була не дуже переконлива в матчах групового етапу Ліги чемпіонів і Бундесліги. Однак мюнхенці придбали Гаррі Кейна, який ідеально підходить для нинішньої «Баварії». Кім Мін Дже став латеральним переміщенням травмованого Маттейса де Лігта, а Рафаель Геррейро пом'якшить втрату Лукаса Ернандеса, який торік приєднався до «Парі Сен-Жермен». Тож «містянам» варто остерігатися німецького клубу, оскільки вони пропонують дуже жорстку гру і, вочевидь, найкраще підходять для того, щоб кинути виклик чинним чемпіонам.

У першому турі плей-оф німці зустрінуться з італійським «Лаціо», який посідає 11-те місце в Серії А. Факт, що команда Мауріціо Саррі пройшла до 1/8 фіналу, шокує, враховуючи її жахливу гру цього сезону. Як наслідок, навряд чи вона вийде в наступний раунд, адже суперник випав зовсім нелегкий.

«Королівський клуб» спробує піднятися

Андрій Лунін
Фото: Акаунт «Реала» в мережі X
Андрій Лунін

Підопічні Карло Анчелотті провели чудові матчі у груповому етапі ЛЧ. Особливо дивовижні поєдинки проти італійського «Наполі», коли «вершкові» відзначилися сукупно аж 7 разів (домашній матч — 4:2, виїзний — 2:3).

Минулого сезону мадридці поступилися «Ман Сіті» у півфіналі. Цьогорічну боротьбу за турнір ускладнять великі кадрові проблеми «Реала». До травмованих Алаби, Мілітао, Куртуа й Рюдігера після зустрічі з «Жироною» додався Джуд Беллінгем. Нападник вибув на два-три тижні через травму гомілки. Проте центральний захисник Начо Фернандес, який напередодні суботнього матчу відчув дискомфорт у м'язах, повернеться на поле з командою вже у вівторок.

Фото: https://twitter.com/realmadrid

У раунді 1/8 «Реал Мадрид» зіграє з німецьким «РБ Лейпциг». Клуби зустрічалися на груповому етапі змагань 2022/23 років, коли обидва виграли свої домашні матчі. Німці посіли друге місце в групі з «Манчестер Сіті», «Янг Бойз» і «Црвеною Звездою». В обох поєдинках з чинним чемпіоном ЛЧ команда Марко Розе показала, що може створювати проблеми суперникові.

Крім того, «РБ Лейпциг» з їхніми молодими нападниками був однією з найгрізніших команд, які могли б потрапити до 1/8 фіналу. Тож команда Анчелотті буде з ними обережною.

«Каноніри»: неочевидний фаворит

Арсенал
Фото: EPA/UPG
Арсенал

Лондонський «Арсенал» вважають темною конячкою цьогорічного розіграшу Ліги чемпіонів. Минулого сезону вони кинули виклик «Ман Сіті» у боротьбі за титул чемпіона Англійської прем'єр-ліги, і хоча їм не вдалося втриматися на першому місці, вони все ще мають команду, здатну показати гідну гру, а їхні шанси на перемогу дуже привабливі.

У міжсезонні «каноніри» придбали Деклана Райса. Він вартував кожного витраченого цента, а витратили вони немало (100 мільйонів фунтів + 5 мільйонів фунтів передбачено бонусами). Великою проблемою для «канонірів» є втрата Габріеля Жезуса з чудовими показниками на футбольному полі (п'ять матчів — чотири забиті м'ячі та два асисти).

В 1/8 «Арсенал» зустрінеться з «Порту», в котрого виграв усі три попередні домашні матчі в рамках ЛЧ, забивши в них 11 голів і жодного разу не пропустивши. Але команді Сержіу Консейсану теж є чим похизуватися: вона набрала однакову кількість очок з «Барселоною» на груповому етапі й поки що не програвала «Арсеналу» на своєму полі. 

У цьому протистоянні зійдуться найкращі асистенти Ліги чемпіонів — вінгери «Арсеналу» Букайо Сака й «Порту» Галено. Також Сака відзначився трьома голами, а Галено — чотирма. 

ПСЖ спробує обійти «Реал Сосьєдад»

Фото: https://twitter.com/RealSociedad

Немає жодних гарантій, що парижанам вдасться обійти непереможний «Реал Сосьєдад», який протиснувся вперед, залишивши «Інтер» на другому місці з такою самою кількістю балів у групі D

Це лише третій виступ «Реала Сосьєдад» у Лізі чемпіонів, а з останньої участі минуло десять років. Їхня єдина попередня поява на стадії плей-оф єврокубків була у 2004 році. Отже, для іспанців вийти з групи на першому місці — справді історичне досягнення. 

У «Сосьєдад» не так багато голів, але він може похвалитися найкращою захисною лінією в усьому турнірі: пропустив лише двічі. Наступний матч за «біло-синіх» через дискваліфікацію не зможе зіграти Аріц Елустондо (центральний захисник). Також через травми не допоможуть Карлос Фернандес Луна (нападник), Кіран Тірні (лівий захисник), Альваро Одріосола (захисник), Шералдо Беккер (вінгер), Мікель Оярсабаль (вінгер), Аєн Муньйос (захисник). 

Складні часи «Барселони»

Фото: https://www.fcbarcelona.com/

«Барселона» вперше за три сезони вийшла до плей-оф ЛЧ, що є великим досягненням для клубу. Зараз каталонці переживають складні часи. У турнірній таблиці Ла Ліги чинні чемпіони Іспанії посідають лише третє місце. Втрата багатьох ключових гравців стала дуже відчутною. Травмованими в «Барсі» залишаються Маркос Альфонсо, Габі, Жуан Фелікс, Ферран Торрес, Серджі Роберто й Алехандро Бальде. 

За вихід в 1/4 «Барселона» буде боротися з «Наполі». У груповому етапі італійці обіграли «Брагу» з рахунком 2:0, чим забезпечили собі друге місце в таблиці й вихід до плей-оф. Прихід до команди нового тренера Вальтера Маццаррі дещо підняв дух. Тож оновлений «Наполі» стане серйозною перешкодою для «Барселони» в не найкращій формі.

Чи подолає «Боруссія» нідерландський бар’єр? 

Фото: https://twitter.com/BVB

Мало хто з експертів прогнозував дортмундській «Боруссії» вихід з групи смерті F. У п'ятому турі німці пройшли кваліфікацію завдяки фантастичній перемозі над «Міланом» 3:1 на «Сан-Сіро», а потім вибороли перше місце, зігравши внічию з ПСЖ (1:1) на домашній арені.

Це абсолютне досягнення для команди, яка розпочала сезон після болісної втрати. Команда була за крок до омріяного чемпіонства Бундесліги, але попрощалася з титулом в останній день сезону, коли зіграла внічию з «Майнцом» після 14 перемог поспіль. 

В 1/8 команда Едіна Терзіка зіграє з нідерландським ПСВ.

Початок групового етапу ЛЧ для ПСВ був провальним. У першому турі «Арсенал» розгромив команду з Ейндховена з рахунком 4:0. Подальші нічиї із «Севільєю» та з «Ленсом» залишили їх лише з двома очками до середини групового етапу. Однак після гри з «Ленсом», у якій Люк де Йонг забив єдиний переможний гол, і матчу проти «Севільї», в якому Рікардо Пепі відзначився в додатковий час, клуб забезпечив собі друге місце в групі B після «Арсеналу».

Тож тиск на команду Петера Боша, яка вперше з 2016 року потрапила до плей-оф і лідирує в Ередивізі, дуже великий. Однак якщо дортмундці не пройдуть ПСВ, це буде велика несподіванка.

«Атлетіко» — «Інтер»: двобій рівних

Фото: tleticodemadrid.com

«Атлетіко Мадрид» провів чудову групову кампанію, не програвши жодного матчу, відзначився 17 голами й очолив групу, де також були «Фейєноорд», «Лаціо» та «Селтік». Гравці в чудових кондиціях. Альваро Мората в шести поєдинках ЛЧ відзначився п’ятьма м'ячами й одним асистом. Антуан Грізманн перебуває, мабуть, у найкращій формі за кар'єру (шість матчів у ЛЧ, п'ять голів). 

У боротьбі за титул «Атлетіко» змагатиметься зі срібним призером торішнього розіграшу ЛЧ — «Інтернаціонале». Уболівальники, звісно, очікують повернення на «Сан-Сіро» колишнього півзахисника Дієго Сімеоне, ну і ігри проти команди аргентинця ніколи не бувають легкими. Звичайно, «Інтер» налаштований оптимістично.

Команда Індзагі провела груповий етап неоднозначно. Показала рівну гру з «Реалом Сосьєдад» (чотири переможні матчі та дві нічиї). І лише за рахунок різниці м'ячів «Сосьєдад» фінішував першим.

За прогнозами експертів Favbet, шанси команд на перемогу в турнірі приблизно такі: 

«Манчестер Сіті» — 2,70
«Баварія» — 5,25
«Реал Мадрид» — 5,50
«Арсенал» — 7,00
«Інтер» — 14,00
«ПСЖ» – 15,00
«Барселона» — 15,00
«Атлетіко» — 18,00
«Боруссія» — 20,00
«Наполі» — 40,00
«Реал Сосьєдад» — 50,00
«РБ Лейпциг» — 60,00
«Порту» — 100,00
«ПСВ Ейндховен» — 125,00
«Лаціо» — 150,00
«Копенгаген» — 350,00

Сніжана Журбенко, журналістка
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram