>
Favbet
Favbet
ГоловнаСпорт

​Лунін і Кевін Де Брюйне спіймали кураж: огляд перших матчів 1/8 Ліги чемпіонів

Ліга чемпіонів повернулася. В 1/8 зіграли «Копенгаген» — «Манчестер Сіті», «РБ Лейпциг» — «Реал Мадрид». Український голкіпер Андрій Лунін допоміг мадридцям перемогти.

Андрій Лунін рятує мадридців 

Фото: https://twitter.com/realmadrid
На «Ред Булл Арені Лейпциг» команда Марко Росе приймала «Реал Мадрид». Раніше команди зустрічалися на груповому етапі ЛЧ у сезоні 2022/23. Тоді кожна виграла домашні поєдинки. 

До основного складу «Реала» повернувся Начо Фернандес, який напередодні матчу з «Жироною» травмувався. Саме він вивів команду на поле з капітанською пов'язкою. Однак через травму щиколотки до Лейпцига не приїхав нападник «вершкових» Джуд Беллінгем. Його місце в стартовому складі зайняв Брахім Діас. 

На передматчевій пресконференції головний наставник мадридського клубу на запитання, хто з голкіперів зіграє, відповів лаконічно: «Я для себе вже вирішив, а ви побачите завтра». Рішенням Карло Анчелотті ми задоволені, адже ворота захищав українець Андрій Лунін. 

Перші хвилини поєдинку були дуже складними для підопічних Анчелотті. Уже на другій хвилині після стандарту голкіпер Андрій Лунін вибив м'яч, футболіст «РБ Лейпциг» спрацював на дограванні, а Беньямін Шешко добив м'яч головою у сітку. Але взяття воріт скасували: хавбек «РБ Лейпциг» Бенджамін Генріхс, котрий стояв позаду Луніна, підштовхнув його, що змінило фазу офсайду з пасивної на активну.

У першому таймі РБ «Лейпциг» більше володів м’ячем, проте мадридці чекали на помилку. «Червоні бики» мали декілька небезпечних моментів і навіть були близькі до гола, проте Лунін упевнено відбивав. Високий пресинг господарів створював проблеми «вершковим». 

Фото: https://twitter.com/realmadrid

На другий тайм команди вийшли ще більш зарядженими. Німці активно пресингували й атакували, але швидкий гол Діаса на 48-й хвилині дещо охолодив їх. Брахім самостійно обійшов трьох гравців суперника й зі штрафного завдав чудового удару прямо у ворота Петера Гулачі — 0:1. До цього поєдинку в нинішньому розіграші ЛЧ йому вдалося відзначитися лише раз, на домашній арені «Сантьяго Бернабеу» проти «Браги». 

Фото: https://twitter.com/realmadrid

Згодом Вінісіус мав шанс забити на 70-й хвилині, але влучив у штангу. Однак після пропущеного м'яча команда Марко Розе не припинила наступу. Коли автор гола Брахім Діас у центрі поля втратив м'яч і ліг через травму, після чого його замінили, гравці «Лейпцига» не розгубилися, підхопили м'яч і створили небезпечний момент — черговий сейв Луніна врятував команду. 

Гра Андрія Луніна напевне варта особливої уваги, адже без дивовижних дій голкіпера «Реалу» точно не вдалося б завершити зустріч у Лейпцигу перемогою. Згідно зі статистикою, «РБ Лейпциг» утричі перевершив «Реал» за кількістю ударів у площину воріт — 9:3.

«Це була важка перемога. Це була конкурентна боротьба, але я знав, що моя команда була в грі — ми дуже добре захищалися, незважаючи на відсутність важливих гравців. Мені сподобалося, як небезпечно ми діяли на контратаках, хоча я визнаю, що «Лейпциг» міг легко звести матч унічию», — прокоментував головний тренер «Реала Мадрид».

Легка прогулянка в Данію 

Фото: https://twitter.com/ManCity

У другому матчі данський «Копенгаген» приймав удома «Манчестер Сіті». Чинним чемпіонам єврокубкового турніру в 1/8 випав найслабший суперник. Після тривалої травми (пошкодження підколінного сухожилля) до складу «містян» повернувся півзахисник Кевін де Брюйне. Йому знадобилося 10 хвилин на полі, аби відзначитися першим забитим м'ячем у цьому сезоні. З паса Фодена у штрафному майданчику бельгієць пробив чітко в дальній кут воріт — 0:1. На 17-й хвилині з трави пішов травмований Джек Гріліш, замість нього вибіг Жеремі Доку.

На 34-й хвилині завдяки подарованому шансу від голкіпера противника «Копенгагену» вдалося відігратись. Едерсон грубо обрізався у своєму штрафному майданчику, перший удар заблокували, а от з другої спроби Магнус Матссон усе ж влучив у сітку воріт — 1:1. 

Перед перервою, на 45-й хвилині Бернардо Сілва забив після рикошету Де Брюйне — 1:2.

Після перепочинку гра не змінилася: «Манчестер Сіті» атакував і пасував м'яч на чужій половині поля, тоді як «Копенгаген» захищався. Помітними на футбольному полі залишалися Родрі та Де Брюйне, а от до нападника Ерлінга Голланда м'яч доходив вкрай рідко, ще й реалізація була нерезультативною. Володіння м'ячем гостей становило 79 %, що навіть більше за стандартний показник «Сіті» в АПЛ (65,2 %) і Лізі чемпіонів (70,5 %) цього сезону.

Фото: https://twitter.com/ManCity

“Копенгаген” не міг нічого створити натомість. Для бразильського воротаря Едерсона цей матч завершився нульовим відсотком відбитих ударів. Господарі лише раз пробили у площину, і це виявився гол. На 90+2 хвилині Філ Фоден відзначився третім забитим м'ячем, і знову ж з асисту невгамовного Де Брюйне. За що він отримав звання найкращого гравця поєдинку.

Після зустрічі наставник «Манчестер Сіті» прокоментував матч для TNT Sports: «Це було дуже, дуже добре. Я так пишаюся тим, що ми грали в такому темпі, це було ідеально. Ми були терплячими в потрібні моменти. Я знову дуже пишаюся командою, але це ще не все. Третій гол нам дуже допомагає, і, сподіваюся, ми зможемо пройти до наступного раунду вдома перед нашими власними вболівальниками».

Фото: https://twitter.com/ManCity

Матч-відповідь команд за вихід в 1/4 відбудеться 6 березня на «Етіхад Стедіум», Манчестер. 

Сніжана Журбенко, журналістка
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram