ГоловнаСуспільствоВійна

Очільники МЗС Литви та Естонії підтвердили право України на удари по військових цілях у Росії

“Україна має право на самозахист і має право завдавати удари по території Росії, якщо в цьому є потреба".

Очільники МЗС Литви та Естонії підтвердили право України на удари по військових цілях у Росії
Очільник МЗС Естонії Маргус Цахкна
Фото: EPA/UPG

Керівники міністерств закордонних справ Литви та Естонії підтвердили право України на ураження військових цілей на території Російської Федерації західною зброєю.

Про це пише Радіо Свобода з посиланням на свого кореспондента.

Україна має право на самозахист і має право завдавати удари по території Росії, якщо в цьому є потреба... На щастя, все більше й більше країн розуміють це. Ми маємо дати Україні свободу захищати себе”, – сказав міністр закордонних справ Естонії Маргус Цахкна на зустрічі міністрів закордонних справ НАТО в Празі.

Голова литовської дипломатії Габріелюс Ландсбергіс теж підтримав право України на завдання ударів по території Росії. “Українці здатні визначати військові цілі в Росії... Можуть завдаватися удари по військових цілях, по скупченню військ, по складах зі зброєю. Україна має право і здатність на самооборону”, – сказав очільник МЗС Литви.

Однак Ландсбергіс уникнув відповіді на запитання, чи могла б Україна бити по військових цілях у Білорусі, яка надала свою територію Росії для вторгнення в Україну з півночі на початку повномасштабної російської агресії.

“Я маю на увазі, що якщо Україна має здатність захищати себе. І якщо Росія, боячись, що цілі можуть бути вражені в Росії, може перемістити їх де-інде. Я думаю, що і націлення тоді має бути переміщене”, – сказав Ландсбергіс.

  • Через заборону завдання ударів західною зброєю по військових цілях у Росії українці можуть застосовувати для цього лише зброю власного виробництва. І навіть це викликає невдоволення в деяких країн. Зокрема, міністру оборони США Ллойду Остін не подобалися удари по НПЗ.
  • Знімати обмеження на використання наданої Україні зброї проти цілей на території РФ не хочуть італійські урядовці.
  • Однак речник президента Володимира Зеленського Сергій Никифоров раніше підтвердив виданню The Guardian, що Сполучені Штати дозволили Україні обмежене застосування американської зброї для ударів по російській території.
  • Німецький уряд сьогодні заявив, що Україна може використовувати зброю, яку отримує від Берліна, для захисту від атак, здійснених безпосередньо з території Росії на північний прикордонний регіон України навколо міста Харкова.
  • Вчора міністр закордонних справ Норвегії Еспен Барт Ейде заявив, що Україна може відповідно до міжнародного права нападати на Росію в межах захисту своєї території та використовувати для цього зброю партнерів. 
  • Президент Франції Еммануель Макрон заявив, що Україні потрібно дозволити “нейтралізувати” російські військові бази.
  • Міністр оборони Швеції та глави МЗС Фінляндії і Канади теж висловилися за дозвіл для України використовувати їхню зброю проти цілей у Росії
  • Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський взагалі заявив, що Варшава від самого початку повномасштабної війни не забороняла українцям застосовувати надану нею зброю для ударів по Росії
  • Український президент наголошував, що удари по військових цілях у Росії – це про захист, а не про напад. Це необхідно для знищення установок, якими ворог обстрілює українців зі своєї території, а також для того, аби не дати Росії сформувати ударну групу для наступу.
  • На саміті в Чехії генеральний секретар НАТО висловився за удари по Росії та сказав, що все більше союзників схиляються до цієї позиції. Єнс Столтенберг нагадав, що Росія погрожувала "ескалацією" роками, але ці погрози не мали основи. 
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram