ГоловнаСуспільствоЖиття

Злочинець, як видурив у іноземців близько 3,5 млн гривень, постане перед судом

Чоловік із 2017 року виманював банківські дані у громадян США і Канади.

Злочинець, як видурив у іноземців близько 3,5 млн гривень, постане перед судом
Чоловік видурив у іноземців 3,5 млн грн
Фото: ДБР

Повідомили про підозру чоловікові, який викрадав персональні та банківські дані за допомогою шкідливого програмного забезпечення та фішингу. Жертвами шахрая були громадяни Канади та США, у яких злочинець викрав близько 3, 5 млн гривень.

Про це йдеться у повідомленні Державного бюро розслідувань (ДБР), яке почало займатися цією справою близько пів року тому. До того, з 2020 року, розслідування вела Нацполіція. 

"Чоловік почав займатися протиправною діяльністю ще у 2017 році. Спочатку він розробляв та продавав шкідливе програмне забезпечення, яке дозволяло викрадати персональні дані зі смартфонів. Згодом він почав займатися фішингом – створенням сайтів, посилань та програм, які викрадали дані користувачів для доступу до банківських рахунків та інших фінансових сервісів. До цієї діяльності він залучив щонайменше шість спільників, особи яких наразі встановлюються", – повідомили у Бюро. 

Отримані дані чоловік продавав за криптовалюту. Таким чином йому вдалося "заробити" щонайменше 3,5 млн грн.Підозрюваний зараз перебуває під вартою, однак за нього можуть внести заставу –2 млн гривень. 

Йому загрожує позбавлення волі на строк до 8 років з конфіскацією майна.

  • У січні цього року кіберполіція затримала групу шахраїв, які створили мережу фішингових сall-центрів на території столиці і ошукали десятки іноземців на майже два мільйони чеських крон, що в еквіваленті складає близько трьох мільйонів гривень. 
  • В Миколаєві викрили хакера, який завдав провідній світовій компанії збитків на сотні мільйонів збитків. 29-річний чолвоік інфікував сервери відомої американської компанії вірусом-майнером. За понад два роки чоловік вивів на підконтрольні електронні гаманці майже два мільйони доларів у криптовалюті, що в еквіваленті становить понад 75 мільйонів гривень.
  • А восени минулого року кіберполіція з іноземними колегами знешкодили групу хакерів, що атакували 168 компаній у країнах Європи та Америки. Залучили Європол, Євроюст, а також правоохоронців Франції, Чехії, Німеччини, Італії, Латвії, Нідерландів, Іспанії, Швеції, Японії та Канади.
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram