ГоловнаСуспільствоВійна

Зеленський закликав німецький бізнес інвестувати у виробництво ППО та іншої зброї в Україні

Глава держави зазначив, що Україна нарощує своє власне виробництво у оборонній сфері.

Зеленський закликав німецький бізнес інвестувати у виробництво ППО та іншої зброї в Україні
Володимир Зеленський
Фото: Офіс президента

Президент Володимир Зеленський закликав німецький бізнес інвестувати у виробництво ППО та іншої зброї в Україні.

Про це він сказав під час виступу на 6-му німецько-українському економічному форумі «Відновлення, розумне зростання та безпека».

“Передусім я прошу звернути вашу увагу на оборонну сферу в Україні – наше виробництво зброї, техніки, снарядів, яке ми нарощуємо. Це наш виробничий пріоритет номер один, і деякі німецькі компанії вже почали предметну співпрацю з нами в цій сфері. І ми запрошуємо всі інші. Не меншої уваги заслуговує українська енергетика, наша інфраструктура, агровиробництво, відбудова – сфери, які зараз, у час війни, особливо потребують міжнародної співпраці. І які після війни дадуть особливу віддачу кожній компанії, яка почне працювати з Україною та в Україні вже зараз, поки інші тільки аналізують перспективи”, - сказав Зеленський.

Він зазначив, що вже йде робота над угодами з партнерами щодо спільного виробництва систем ППО.

“І це стратегічне завдання – не сумніваюся, що ми здатні його реалізувати. Втім, потрібен час. А отже, зараз, цієї зими та наступного року, потрібне продовження партнерами підтримки нашого повітряного щита. І я вдячний, зокрема, Німеччині за розуміння такої потреби”, - сказав Зеленський.

Також глава держави повідомив, що Україа звертається до урядів країн-партнерів, зокрема й до уряду Німеччини, щодо відпрацювання разом із бізнесом своїх країн та запровадження надійного механізму страхування воєнних ризиків

“Очевидно, що такі ризики стримують інвестиції. Очевидно, що наявність системи захисту від них буде одним із вагомих кроків для зупинки російської агресії. Кремль досі сподівається на втому світу від підтримки України. Політично ми забезпечуємо, що такої втоми не буде, хоч би як Росія старалася її спровокувати. Економічно, зокрема, наша з вами співпраця здатна це забезпечити”, - зазначив президент.

Крім того, президент України заявив, що Росія втрачає позиції в економічних відносинах із Європою, які були напрацьовані за понад 50 років. Це стосується багатьох сфер, із яких уже пішли або ще підуть російські компанії.

“Європейський бізнес і потенціал наших країн та сусідів Європи їх замінить – це неминуче. Відбудова в Україні після бойових дій, зростання таких нових глобально важливих експортних центрів, як Дунайський регіон, наші нові відносини на сході Європи, зокрема стратегічні відносини з Румунією та партнерство з Молдовою й Туреччиною, виникнення в Україні таких галузей, як виробництво та експлуатація бойових дронів, зокрема створення флоту морських дронів, переосмислення нашої енергетики зі ставкою на децентралізовану «зелену» енергетику… Усе це та інше подібне – це чіткий потенціал для співпраці та зростання”, - сказав Зеленський.

При цьому, за словами президента, німецьке обладнання - це найкращий фундамент для будь-якої економіки. Важливо вже зараз запустити потік німецького обладнання в Україну як основи українських індустрій, зокрема, через повноцінний запуск експортно-кредитного фінансування.

“І потрібен максимально чіткий сигнал Росії, яка завжди звертає увагу на Німеччину, з ким працює Німеччина. У яких партнерів вірить Німеччина. З ким ділиться своєю надійністю та бере щось для себе, щоб стати сильнішою. Все це принципові речі”, - зауважив Зеленський.

 

Нагадаємо, німецький концерн Rheinmetall та “Українська оборонна промисловість” утворили спільне підприємство. Нове підприємство буде здійснювати обслуговування та ремонт техніки, поставленої партнерами Україні.

У жовтні Мінстратегпром отримав завдання представити програму забезпечення армії українською зброєю усіх видів. Зокрема, мова йшла про постійне нарощування обсягів українського виробництва зброї та техніки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram