ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Комітет Ради підтримав законопроєкт про медичний канабіс

До нього були підготовлені та узгоджені певні правки.

Комітет Ради підтримав законопроєкт про медичний канабіс
Фото: www.novostimira.com.ua

Комітет Верховної Ради з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування розглянув законопроєкт №7457 про використання медичного канабісу.

Про це повідомляється на сторінці Комітету у фейсбуці.

Як відомо, цей законопроєкт Комітет розглянув та вніс для розгляду у першому читанні у червні минулого року. Наразі після проведення додаткових консультацій та отримання висновків щодо відповідності положень цього законопроекту праву ЄС і пропозицій Комітету з питань аграрної політики, розглянутих на спільному засіданні трьох підкомітетів, були підготовлені узгоджені правки.

Зокрема це стосується таких питань:

  • прямо в Законі визначити вміст ТГК у коноплях для промислових цілей на рівні не вище 0,3%, а для медичних конопель – відповідно вище 0,3%;
  • вивести коноплі для промислових цілей з-під дії Закону про обіг наркотичних засобів, що повністю відповідає Конвенції ООН про наркотики 1961 року;
  • дозволити визначати вміст ТГК в коноплях для медичних цілей в державних лабораторіях, а в коноплях для промислових цілей – в лабораторіях будь-якої форми власності;
  • передбачити виробництво нарковмісних ліків лише з конопель для медичних цілей;
  • передбачити, що нульова квота на імпорт в Україну сировини для виробництва ліків з коноплі діє 5 років і не поширюється на наукову діяльність;
  •  також внесено ряд техніко-юридичних правок, в тому числі щодо термінології.

"За результатами численних нарад ці пропозиції були підтримані МОЗ, аграріями, і пацієнтською спільнотою. Маємо велике сподівання, що ці зміни дозволять досягти балансу та підтримки в залі Парламенту", - зазначив голова Комітету Михайло Радуцький.

За результатами розгляду, Комітет рекомендував Верховній Раді за результатами розгляду в першому читанні прийняти за основу проект закону №7457.

Також Комітету з питань здоров’я нації доручено доопрацювати зазначений законопроєкт з урахуванням поправок і пропозицій суб’єктів законодавчої ініціативи та необхідності внесення змін до інших структурних частин законопроекту, що не були предметом розгляду в першому читанні.

Нагадаємо, в червні 2022 року в українському парламенті знову зареєстрували законопроєкт про легалізацію медичного канабісу. Раніше законопроєкт підтримав Кабмін. А в Міністерстві охорони здоров'я наголосили, що медичний канабіс здатен запобігати стражданням пацієнтів та покращити їхнє лікування, він полегшує перебіг понад 50 патологічних станів, серед яких: ПТСР, які отримані внаслідок воєнних дій.

Роком раніше в парламенті пропонували легалізувати використання канабісу виключно в медичних та наукових цілях. Його рекреаційне вживання залишиться поза законом. Однак, позачерговому засіданні 13 липня Рада "завернула" законопроєкт. Після цього Міністерство охорони здоров'я винесло його на громадські обговорення.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram