ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Розширять доступ до препаратів медичного канабісу для лікування низки хвороб, - МОЗ

У міністерстві кажуть - канабіс полегшує перебіг лікування ПТСР, отриманого внаслідок воєнних дій.

Розширять доступ до препаратів медичного канабісу для лікування низки хвороб, - МОЗ
Фото: uanova.net

Кабмін підтримав законопроєкт, який регулюватиме обіг рослин роду коноплі в медичних, промислових цілях, а також у науковій та науково-технічній діяльності. 

Про це повідомили в Міністерстві охорони здоров'я.

У МОЗ наголосили - законопроєкт розширить доступ пацієнтів до необхідного лікування низки хвороб.

Медичний канабіс здатен запобігати стражданням пацієнтів та покращити їхнє лікування, він полегшує перебіг понад 50 патологічних станів, кажуть у міністерстві. 

Серед них:

  • ПТСР, які отримані внаслідок воєнних дій;
  • неврологічні захворювання (за попередніми висновками, медичний канабіс може мати позитивний вплив на лікування хвороби Альцгеймера, хвороби Гантінгтона і синдрому Туретта;
  • захворювання травного тракту;
  • хронічний біль невропатичного походження;
  • а препарати на основі канабісу застосовують у паліативній допомозі для полегшення комплексу симптомів в онкохворих пацієнтів.

Як зазначив міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко, противники законопроєкту "ототожнюють ліки на його основі та канабіс, що перебуває в незаконному обігу".

"Насправді ж препарати канабісу не є "конкурентами" наркотичним засобам, і заходи регулювання їх обігу зовсім різні."Медичний" канабіс містить канабідіол, який не має вираженої психоактивної дії, тому він не цікавий для рекреаційного вживання", - наголосив Ляшко.

Міністр додав, що пропонує встановити жорсткий контроль над вирощуванням, виробництвом та реалізацією препаратів, "розуміючи чутливість цього питання у суспільстві". Ляшко наголосив,що в МОЗ "готові поступово розвивати цю галузь, показуючи результати лікування і допомогу українським пацієнтам. Не імпортувати, а робити наше, українське!".

Нагадаємо, торік у липні нардепи "завернули" законопроєкт про легалізацію ліків з медичним канабісом. У листопаді МОЗ винесло цей законопроєкт на громадське обговорення.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram