ГоловнаСуспільствоВійна

Головне за день. Вівторок, 30 серпня

Бої на Донеччині, обстріл Харкова, місія МАГАТЕ в Києві, митний безвіз. Яким запам’ятається 188-й день повномасштабної війни.

Головне за день. Вівторок, 30 серпня
Фото: Олег Синєгубов у Телеграм

Сьогодні Верховна Рада попрацювала доволі результативно і, зокрема, підтримала декілька важливих законів та ратифікацій, що наближають нас до Європейського Союзу. Хоч би як було складно – і навіть в умовах такої війни – ми крок за кроком рухаємося до повноправного членства в ЄС. Про це у своєму зверненні повідомив президент України Володимир Зеленський.

“Щойно я підписав ці документи – про приєднання до Конвенції про спрощення формальностей у торгівлі товарами і до Конвенції про процедуру спільного транзиту. Вони є фактичною реалізацією митного безвізу. Ми зробили це в рекордний строк і абсолютно злагоджено – усі гілки влади. І я хочу подякувати всім нашим дипломатам, урядовцям, депутатам, які забезпечили цей результат. Україна буде повноправним членом ЄС – і ми вже найближчі з Європою, ніж будь-коли в попередні десятиліття”, - повідомив глава держави.

Про що ще говорив Президент — в нашій новині.

Тим часом Генеральний штаб ЗСУ повідомив, що тривають бої за Кодему на Донеччині, росіяни наступають з декількох напрямків. Росія посилює угрупування військ на Донецькому напрямку.

Території біля Кодеми, а також Бахмута, Соледара, Білогорівки, Зайцевого, що на Бахмутському напрямку, російські окупанти обстріляли з танків, ствольної та реактивної артилерії. Також рашисти завдали ракетного удару по Костянтинівці.

Детальніше про оперативну обстановку станом на 18.00 30 серпня – у нашій новині. 

Російські війська вдруге за день обстріляли Харків.

Мер Харкова Ігор Терехов повідомив про ворожий обстріл Київського району міста. “Артобстріл Київського району. Кілька “прильотів”. Пожежа у багатоповерхівці”, – йшлося в повідомленні.

Унаслідок сьогоднішнього російського обстрілу Дружківки Краматорського району Донецької області постраждали дві школи, Палац спорту та Палац культури.

“Школа №8 знищена вщент. Вона була нещодавно відремонтована і готувалася розпочати навчальний процес 1 вересня”, – повідомив у Facebook голова Донецької ОВА Павло Кириленко.

Кириленко додав, що, за попередньою інформацією, жертв серед цивільних немає. Голова ОВА наголосив на необхідності евакуюватися з Донецької області, щоб зберегти своє життя.

Посадовців Запорізької області підозрюють у продажі гуманітарної допомоги. Йдеться про найвищих посадових осіб.

Контррозвідники СБУ спільно з НАБУ провели низку обшуків у Запоріжжі, зокрема в міській раді, обласній військовій адміністрації та складських приміщеннях за адресами проживання причетних до злочину осіб, повідомили в пресслужбі СБУ.

Під час обшуків у посадовців Запорізької міської ради виявлено речовини, схожі на наркотичні засоби, незареєстровану вогнепальну зброю та набої до неї, велику кількість готівки.

Прізвищ осіб, у яких проходили слідчі дії, правоохоронці не називають. За даними джерел LB.ua серед правоохоронних органів, слідчі дії проводилися у заступниці голови Запорізької військової адміністрації Злати Некрасової та секретаря Запорізької міськради Анатолія Куртєва. Чи було щось знайдено і вилучено в цих посадовців – не розголошується. 

Верховна Рада України на засіданні 30 серпня підтримала в першому читанні закон про медіа.

Законопроєкт пропонує розширити повноваження Нацради з питань телебачення та радіомовлення, обмежити вплив олігархів та роботу проросійських медіа.

Кабінет Міністрів України визначив законопроєкт про медіа "як пріоритетний і такий, що спрямований на адаптацію законодавства України до положень права Європейського Союзу (acquis ЄС), виконання міжнародно-правових зобов’язань України у сфері європейської інтеграції", зазначено у доопрацьованій профільним парламентським комітетом пояснювальній записці.

Раніше профільний Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики у рамках підготовки проєкту про медіа до повторного першого читання повідомляв, що розглянув і узагальнив величезний масив зауважень і пропозицій, отриманих за наслідками публічної експертизи, та напрацював нову редакцію, у якій врахована більшість зауважень і пропозицій.

Місія Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) на чолі з її главою Рафаелем Гроссі прибула до Києва напередодні запланованого візиту на Запорізьку АЕС.

Журналісти бачили членів делегації МАГАТЕ в готелі у Києві вранці 30 серпня, зазначає CNN.

Нагадаємо, до складу місії Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ), яка на запрошення України відвідає Запорізьку АЕС, увійшли 14 міжнародних експертів. Про завдання, на яких має сфокусуватися місія, — в новині.  

Франція та Німеччина виступили категорично проти заборони на видачу віз громадянам Росії. У спільному меморандумі, з яким ознайомився Reuters, країни застерігають від обмежень візової політики, аби "запобігти підкріпленню російського наративу та провокації ненавмисного ефекту гуртування довкола прапора".

"Наша візова політика повинна... продовжувати дозволяти контакти між людьми в ЄС і громадянами Росії, не повʼязаними з російським урядом", – йдеться у заяві.

Washigton Post із посиланням на анонімного дипломата пише, що у країн ЄС є побоювання "перетворити Євросоюз на поганих хлопців у очах російських громадян, які можуть не підтримувати режим чи війну".

Детальніше – в нашій новині.  

Найповніша картина сьогоднішнього дня – на нашому сайті.

Тримаймося і наближаємо Перемогу!

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram