ГоловнаСуспільствоПодії

Окупаційна адміністрація Криму готується примусово вилучити майже 10 000 земділянок українців

МінВОТ закликає всіх кримчан звертатися до Європейського суду з прав людини.

Окупаційна адміністрація Криму готується примусово вилучити майже 10 000 земділянок українців
Фото: Ukrinform

Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій порадило громадянам звертатися в Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) у разі порушення прав власності на території Криму.

Російська окупаційна адміністрація готується примусово вилучити майже 10 000 земельних ділянок, що межують з Херсонською областю та в прибережних районах тимчасово окупованого Криму. Про це повідомили в пресслужбі МінВОТ.

Основною метою таких дій є позбавлення права власності громадян України. Таким чином окупаційна влада намагається розширити на Крим і Севастополь дію указу президента РФ Володимира Путіна, яким визначається статус в прикордонних районах.

"Земельні ділянки громадян України, іноземців та осіб без громадянства будуть "викуплені" в примусовому порядку або вилучені, якщо власники не змінять громадянство на російське або не переоформлять майно на російські компанії", - йдеться в повідомленні. 

Віцепрем'єр-міністр України Олексій Резніков підкреслив, що такі дії є безпрецедентним порушенням міжнародного права.

"Вони є дискримінаційними щодо українських громадян і фактично є експропріацією, яка заборонена міжнародними договорами з Росією. Також це порушує положення "Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод" на мирне володіння своєю власністю. Усі ці порушення відкривають двері для звернення до відповідних судових інституції, в Європейський суд з прав людини щодо порушення РФ норм міжнародного гуманітарного права", - пояснив він.

Резніков додав, що кожен, хто спробує примусово вилучити власність громадянина України, повинен пам'ятати, що за це доведеться відповідати персонально.

"Всі акти, якими керується окупаційна влада на українській землі, є нікчемними з правової точки зору", - підсумував Олексій Резніков.

МінВОТ розглядає спробу поширення указу Путіна на Крим через шість років окупації посиленням тиску на громадян. Це може стати додатковим важелем тиску на представників кримськотатарського народу, щоб заблокувати акції солідарності.

Нагадаємо, що 20 березня президент РФ Володимир Путін підписав указ, яким вніс окремі райони окупованого Криму до переліку територій Росії, на яких іноземці, особи без громадянства та іноземні юридичні особи не можуть мати у власності ділянки землі.

У посольстві США в Україні повідомили, що новий "указ" Росії про обмеження права власності на більшість земель в Криму посилює підставу для міжнародних санкцій.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram