ГоловнаСуспільствоПодії

У Херсоні СБУ викрила багатомільйонну схему ухилення від сплати податків

Точна сума завданого держбюджету збитків ще встановлюється, проте вона може перевищити мільярд гривень.

У Херсоні СБУ викрила багатомільйонну схему ухилення від сплати податків

Служба безпеки України припинила функціонування багатомільйонної схеми ухилення від сплати податків, чинної протягом року в Херсоні. Про це повідомляє пресцентр СБУ.

Комерційна структура, яка експортувала сільськогосподарську продукцію, організувала протиправний механізм мінімізації платежів до держбюджету. Угоди зловмисники проводили у два етапи.

Спочатку в місцевих представників реального сектору економіки ділки закуповували за готівку гуртові партії сільгосппродукції. Потім продукцію експортували в інші країни за підробленими документами про походження і заниженою вартістю.

Доходи від реалізації товару накопичували на рахунках афілійованих з ділками фірм-нерезидентів. Протягом 2019-го зловмисники здійснили експортних операцій на суму понад мільярд гривень. Точну суму завданого держбюджету збитків ще встановлюють. Під час обшуків за адресами фірм-учасників угоди, місцем проживання фігурантів справи, а також на території Херсонського морського торгового порту вилучено документацію, комп'ютерну техніку та чорну бухгалтерію, яка підтверджує протиправну діяльність.

У рамках кримінального провадження, відкритого за ч. 3 ст. 212 (ухилення від сплати податків, зборів), ч. 2 ст. 364 (зловживання владою чи службовим становищем) та ч. 4 ст. 358 (підробка документів, печаток, штампів і бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів) КК України.

Встановлюється причетність чиновників органів контролю до протиправної схеми.

Нагадаємо, СБУ заявила про викриття двох чиновників Виконавчої служби в Херсонській області у сприянні рейдерському захопленню недобудованого багатоквартирного будинку на вул. Перекопській у Херсоні.

156-квартирний будинок планували здати в експлуатацію ще 2010 року, але будівництво зупинилося на рівні першого поверху.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram