ГоловнаСуспільствоЖиття

Через припинення транзиту російського газу 16 тисяч жителів Харківської області можуть залишитися без тепла, - голова ОДА

Потрібно будувати новий газопровід.

Через припинення транзиту російського газу 16 тисяч жителів Харківської області можуть залишитися без тепла, - голова ОДА
Алексей Кучер
Фото: Алексей Кучер/Facebook

З 1 січня 2020 року через припинення транзиту російського газу частина жителів Вовчанського району Харківської області можуть залишитися без опалення. Про це повідомив голова облдержадміністрації Олексій Кучер, передає "Інтерфакс-Україна".

"Приблизно 16 тисяч осіб можуть залишитися без тепла", - сказав Кучер після засідання регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій.

Він зазначив, що ця проблема існує давно, і розкритикував попереднє керівництво області за ігнорування її.

"Проблема не нова. Вона виникла не вчора, не позавчора і навіть не тиждень і навіть не рік тому. Ця проблема має певну історію, але вона досі не вирішувалася. Щоб Україна забезпечувала людей газом у цьому районі, нам просто необхідно провести відповідний газопровід. Є затверджений проєкт. Там одна сума. А НАК "Нафтогаз" бачить іншу суму. Діалогу не було. За 8 місяців питання було б вирішено", - підкреслив Кучер.

Він уже обговорював ситуацію з головою «Нафтогазу» Андрієм Коболєвим, і вони вирішили створити робочу групу, до якої увійдуть представники ХОДА і НАК "Нафтогаз України", яка, в тому числі, повинна узгодити і вартість будівництва газопроводу. Кучер повідомив, що вартість проєкту становить близько 400 млн грн, але в НАК "Нафтогаз України" вважають, що достатньо 200 млн грн.

"Гроші має виділити держава. Тут не давати грошей вже неможливо, тому що ситуація настільки критична, що може бути вирішена тільки виділенням грошей і будівництвом цього газопроводу", - підкреслив Кучер.

За його словами, зараз завершуються роботи із посилення електричних мереж у 84 багатоквартирних будинках, які можуть залишитися без опалення, а також вирішується питання виділення коштів для забезпечення альтернативними джерелами опалення приватних будинків.

"Це близько 5 тисяч домоволодінь. За два тижні, за попередніми даними, ми зможемо забезпечити людей котлами. Гроші на це ми вимагаємо державні", - додав Кучер.

Нагадаємо, з 1 січня 2020 року спливає 10-річний транзитний контракт між НАК "Нафтогаз України" і "Газпромом".

Україна за участю Єврокомісії намагається домогтися від РФ підписання нового 10-річного договору на транзит газу в обсягах до 90 млрд кубометрів на рік. У той самий час у "Нафтогазі" скептично налаштовані з приводу його підписання, виконавчий директор групи Юрій Вітренко заявив, що варто готуватися до припинення транзиту газу з 2020 року.

Росія розраховує 2020 року завершити будівництво другого газопроводу "Північний потік", що дозволить скоротити до мінімуму або взагалі відмовитися від транзиту газу через Україну.

Раніше повідомляли, що "Нафтогаз" очікує позитивного рішення суду про стягнення з "Газпрому" $3 млрд. Слухання в Амстердамі про примусове стягнення з російського "Газпрому" $3 млрд на виконання рішення Стокгольмського арбітражу пройшли на користь України. Очікувана дата винесення рішення - 25 лютого 2020 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram