ГоловнаЕкономікаДержава

"Нафтогаз" очікує позитивного рішення суду про стягнення з "Газпрому" $3 млрд

Очікувана дата винесення рішення - 25 лютого 2020.

"Нафтогаз" очікує позитивного рішення суду про стягнення з "Газпрому" $3 млрд
Фото: facebook/Новое Время

Виконавчий директор НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко позитивно оцінив слухання в Амстердамі про примусове стягнення з російського "Газпрому" $3 млрд на виконання рішення Стокгольмського арбітражу. Про це Вітренко написав у себе на фейсбуці.

"Закінчили слухання в Амстердамі про визнання і примусове виконання рішення Стокгольмського арбітражу. Нагадаю, за цим рішенням Газпром зараз нам повинен заплатити близько 3 млрд. доларів", - підкреслив Вітренко.

Оскільки слухання пройшли успішно для української сторони, тепер очікується позитивне рішення суду, що дозволяє приступити до реалізації активів Газпрому, які "Нафтогаз" до цього заарештував.

"Суд визначив очікувану дату винесення рішення - 25 лютого 2020", - додав Вітренко.

Нагадаємо, в грудні 2017 року і лютому 2018 року Стокгольмський арбітраж виніс два рішення у спорах "Газпрому" і "Нафтогазу" про постачання газу в Україну і його транзит через територію країни, зобов'язавши російську компанію виплатити "Нафтогазу" $2,56 млрд.

Крім того, з 1 січня 2020 року спливає 10-річний транзитний контракт між НАК "Нафтогаз України" і російським "Газпромом".

Україна за участю Єврокомісії намагається домогтися від Росії підписання нового 10-річного договору. У той же час в "Нафтогазі" скептично налаштовані з приводу його підписання, виконавчий директор групи Юрій Вітренко заявив, що варто готуватися до припинення транзиту газу з 2020 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram