ГоловнаЕкономікаБізнес

Десяток країн може бути залучений до поставок заборонених російських добрив в Україну, - аналіз

Деякі торговельні партнери України почали виконувати роль «торгових прокладок» для поставок в Україну забороненої російської продукції.

Десяток країн може бути залучений до поставок заборонених російських добрив в Україну, - аналіз
Фото: 112.ua

З серпня поточного року Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі (МКМТ) при Мінекономрозвитку проводить два спецрозслідування щодо імпорту мінеральних добрив в Україну. Під підозрою опинився майже десяток країн-імпортерів, через які російські корпорації могли переорієнтувати свої торгові потоки в Україну з метою обходу санкцій Кабінету Міністрів України, які діють щодо добрив з РФ з липня 2019 року.

Про це повідомляє УНІАН з посиланням на «Дзеркало тижня» і статтю «Торгові прокладки».

Видання повідомляє, що ініціаторами розслідувань щодо імпортних мінеральних добрив виступили практично всі вітчизняні виробники.

«У цьому випадку очевидний перетин галузевого інтересу з інтересами держави - не лише створити сприятливі умови для держпідприємств, не лише захистити український ринок від торгової експансії РФ, але ще і продемонструвати, що Україна здатна контролювати виконання введених санкцій», - пише ДТ.

Згідно з даними видання, над вітчизняними підприємствами знову нависає загроза вимушеної зупинки, оскільки завдання ембарго - зупинити потік імпорту добрив з країни-агресора з подальшим імпортозаміщенням - не спрацювало.

«Сталося це не через нездатність українських заводів задовольнити попит, а через фактичну переорієнтацію російського імпорту», - стверджують журналісти.

ДТ зазначає, що ціла низка країн може бути залучена до поставок заборонених російських добрив в Україну, оскільки Кабмін, поставивши заслінку для вироблених у РФ міндобрив, не зміг врахувати, що поняття «російські мінеральні добрива» може виявитися значно ширшим.

«Так, грузинський "Руставі Азот" у 2017 році перейшов під контроль російської АФК "Система". В результаті Грузія, яка раніше не експортувала МД в Україну, в 2018-му зайняла 5-те місце за постачанням - 21,5 млн дол. Експорт з Литви зріс у 22,5 разу! Є підозри, що пов'язано це з ростом поставок у Литву російських добрив, які дивним чином збігаються за обсягом з експортом литовських добрив в Україну. Якщо в I кварталі 2019 року з Росії в Литву в'їхало 96,5 тис. тонн добрив, то з Литви в Україну - 95,4. Різко зросли поставки з РФ аміаку в Туреччину. Там з нього виробляють селітру, заборонену до використання в Туреччині, але тут же везуть її ... в Україну», - наводять приклади журналісти.

Видання зазначає, що вкрай важливо, щоб МКМТ не просто уважно поставилася до доводів українських хіміків і провела всебічні спецрозслідування, але ще і розробила індивідуальні алгоритми дії в кожному конкретному випадку.

«Адже в одному випадку ми стикаємося зі скуповуванням РФ іноземних підприємств, в іншому - з ситуацією, коли РФ завозить на місцеві заводи свою сировину. У третьому - через власні або дружні трейдингові компанії в інших країнах російські корпорації щонайменше здатні реалізовувати будь-які маніпуляції зі своєю продукцією, аж до підміни сертифіката походження», - зазначено у статті.

«Якщо підозри підтвердяться розслідуванням МКМТ, Україна зобов'язана буде виставити рахунок країнам - торговим прокладкам», - резюмує автор статті, уточнюючи, що в такому випадку це не буде суперечити правилам СОТ, оскільки інші країни СОТ давно вирішили для себе подібні проблеми, обмежуючи експорт на дражливі групи товарів.

Нагадаємо, раніше колишній голова правління ПАТ «Дніпразот», експерт хімічної галузі Олександр Дубінін заявив, що Україна повинна контролювати походження всіх імпортованих добрив, незалежно від країни-постачальника. На думку експерта, продукція російського хімпрому не повинна потрапляти в Україну через інші країни, оскільки щодо неї діють санкції Кабінету Міністрів України.

Також раніше блогер і журналіст Денис Казанський заявив: якщо МЕРТ і МКМТ доведуть, що російські добрива або добрива з російської сировини таки потрапляють в Україну, Кабінету Міністрів доведеться реагувати, інакше це означатиме, що Україна просто не здатна захищати себе від російських товарів, на які сама ж і ввела санкції.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram