ГоловнаСуспільствоВійна

Апеляційний суд Києва закрив справу про арешт Гостинного двору

Влада Києва просить передати будівлю в комунальну власність для реставрації.

Апеляційний суд Києва закрив справу про арешт Гостинного двору
Фото: kiev.segodnya.ua

Апеляційний суд за підсумками засідання у вівторок закрив справу про арешт Гостинного двору на Контрактовій площі в Києві.

Про це повідомляють на сайті Київської міськдержадміністрації.

Зазначають, що суд постановив закрити справу, оскільки прокурор відмовився від своєї апеляційної скарги.

"Тепер справа за Кабміном - передати будівлю Гостинного двору в комунальну власність для реставрації. Окремо хочу подякувати громадськості, яка підтримувала весь цей час місто. Тільки разом ми можемо досягти результату", - заявив директор Департаменту охорони культурної спадщини Олександр Никоряк.

25 березня слідчий Печерський суд відмовив у клопотанні про накладення арешту на будівлю Гостинного двору. У документі було сказано, що постанову можна оскаржити безпосередньо в Київському апеляційному суді протягом 5 днів з дня оголошення.

Гостинний двір - пам'ятка архітектури місцевого значення. Будинок зведений 1809 року.

У 2011 році постановою Кабінету Міністрів Гостинний двір вивели з Державного реєстру пам'яток архітектури, але 24 листопада 2015 року Окружний адмінсуд Києва визнав незаконним і нечинним це рішення. У вересні 2016 Госпсуд Києва відмовив Фонду держмайна в поверненні пам'ятки архітектури Гостинного двору в держвласність.

Нагадаємо, Гостинний двір стоїть без даху, вікон і шпаклівки від зими 2013 року. У 2014-2016 роках суди скасували дозвіл на виконання будівельних робіт, після чого роботи припинилися.

У травні 2018 Верховний Суд залишив чинною постанову Київського апеляційного госпсуду, згідно з якою будинок повернули в держвласність. У лютому Київський апеляційний господарський суд підтримав принципову позицію прокуратури міста Києва і повернув державі будівлю Гостинного двору.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram