ГоловнаСуспільствоЖиття

Суд повернув Гостиний двір державі

Апеляційний суд задовольнив скаргу прокуратури.

Суд повернув Гостиний двір державі
Фото: kiev.segodnya.ua

Київський апеляційний господарський суд у середу повернув державі будівлю Гостиного двору, розташованого на Контрактовій площі в Києві, повідомляє столична прокуратура.

З 1994 року будівля Гостиного двору площею 9433 кв.м. перебувала в оренді приватної структури - ПАТ "Спеціальне науково-реставраційне проектне будівельно-виробниче підприємство "Укрреставрація".

За умовами договору орендар узяв на себе повну відповідальність за збереження пам'ятки архітектури і утримання будівлі в належному санітарному, протипожежному і технічному стані.

Незважаючи на це, регіональним відділенням Фонду держмайна в Києву неодноразово встановлювалися факти істотного порушення орендарем умов договору, зокрема погіршення стану об'єкта оренди, чим створено загрозу руйнування пам'ятника архітектури "Гостиний двір".

ФДМ звернувся до Госпсуду Києва з позовом про розірвання договору оренди. Однак суд першої інстанції відмовив у задоволенні позову.

Прокуратура Києва внесла апеляційну скаргу на це рішення, яка була задоволена в повному обсязі. Апеляційний суд скасував рішення суду першої інстанції й ухвалив нове, яким розірвав договір оренди і зобов'язав приватну структуру повернути державі будівлю Гостиного двору.

Нагадаємо, 2011 року в Києві почався потужний рух за збереження будівлі. Активісти утворили сквот всередині будівлі, проводили культурні заходи, запрошуючи громадськість. Після місяців активної діяльності їх побили і вигнали, але активісти через суди домоглися заборони на будівництво.

15 грудня 2015 року "Укрреставрація" погодилася законсервувати будівлю Гостиного двору. 22 грудня 2015 року Кабінет Міністрів підтримав рішення суду про визнання Гостиного двору пам'яткою архітектури.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram