ГоловнаСуспільствоОсвіта

НМУ ім. Богомольця припинив страйк

"Ми припиняємо страйк. Нас почули".

НМУ ім. Богомольця припинив страйк
Фото: Макс Левин

Національний медичний університет імені Богомольця припинив страйк, розпочатий 26 лютого через відсторонення ректора Катерини Амосової і призначення виконувачем обов'язків ректора Михайла Захараша.

"Ми припиняємо страйк. Нас почули. Учора комітет Верховної Ради з питань охорони здоров'я одностайно підтримав усі наші вимоги", - йдеться у відеозверненні студентів НМУ, опублікованому на сайті ВНЗ.

27 лютого члени комітету підтримали пропозицію про звернення до прем'єр-міністра Володимира Гройсмана з проханням вирішити конфлікт, що виник між НМУ та Міністерством охорони здоров'я. Депутати мають намір просити прем'єра проконтролювати роботу комісії, що вивчає конфлікт. Вони також виступають за відсторонення заступника міністра охорони здоров'я Олександра Лінчевського від керівництва комісією і скасування наказу МОЗ про відсторонення Амосової з посади ректора НМУ.

Нагадаємо, 20 лютого МОЗ оголосило про відсторонення від обов'язків ректора НМУ ім. Богомольця Катерини Амосової. Також від виконання посадових обов'язків відсторонили директора Центру тестування МОЗ Ірину Булах. Після цього Амосова заявила, що її відсторонення незаконне, оскільки весь час на неї тиснув заступник міністра охорони здоров'я Олександр Лінчевський. Останній нібито вимагав розірвати угоду про співпрацю Центру тестування і університету і хотів провести закупівлю тестування поза тендером. Сам Лінчевський у відповідь на звинувачення заявив, що єдиною причиною усунення Амосової від обов'язків стало непроведення державного іспиту "КРОК 1. Стоматологія".

Того ж дня в МОЗ оголосили про створення спеціальної комісії для розгляду ситуації. На час її роботи виконувати обов'язки ректора МОЗ призначило Михайла Захараша - професора, який 14 років очолював кафедру хірургії в НМУ. Однак на робоче місце в.о. ректора потрапити так і не вдалося, оскільки ректорат заблокували студенти. За словами інших студентів, які не брали участі в блокуванні робочих приміщень, вхід у ректорат перекривали представники студентського парламенту НМУ, який "лояльно налаштований до адміністрації університету".

У п'ятницю, 22 лютого, представники МОЗ скликали проректорів НМУ і повторно оголосили про відсторонення Амосової з посади ректора і призначення виконувачем обов'язків Захараша.

Увечері 25 лютого на офіційному сайті НМУ ім. Богомольця з'явилася інформація про початок "всеуніверситетського безстрокового страйку". Його причиною назвали відсторонення Амосової з посади ректора і "блокування виплати стипендій і зарплат". Страйковий комітет розташувався в одному з корпусів університету - фізико-хімічному. Решту корпусів, окрім тих, де лікуються пацієнти, закрили, навчання в них припинилося.

У той самий час частина студентів університету вийшла на прес-конференцію до журналістів із заявою про те, що їм "нав'язали страйк", і проханням повернутися до навчального процесу. МОЗ закликав студентів і викладачів не зривати навчальний процес і працювати в штатному режимі на час проведення перевірки ситуації з непроведенням "КРОК 1".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram