ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Ректор НМУ ім. Богомольця подала в суд на Міністерство охорони здоров'я

"Її усунули незаконно. Ми подали скарги всюди, куди тільки можна".

Ректор НМУ ім. Богомольця подала в суд на Міністерство охорони здоров'я
Катерина Амосова
Фото: hromadske.ua

Ректор Національного медичного університету ім. Богомольця Катерина Амосова подала в суд з вимогою скасувати наказ Міністерства охорони здоров'я про усунення з посади.

Про це повідомив Українські Новини її адвокат Валентин Гвоздій.

"Її усунули незаконно, не маючи на те повноважень. Ми подали скарги всюди, куди тільки можна", - сказав він. Наприклад, також було подано звернення до Кабінету Міністрів, у ньому представники Амосової скаржаться на дії виконувача обов'язків міністра охорони здоров'я Уляни Супрун. "Подивимося, якою буде відповідь уряду в середу", - додав адвокат.

Юрист вважає, що оскільки Амосову обрали ректором студенти і трудовий колектив, то й усувати або звільняти її уповноважені тільки вони, а не МОЗ.

Нагадаємо, 20 лютого МОЗ оголосило про відсторонення від обов'язків ректора НМУ ім. Богомольця Катерини Амосової. Також від виконання посадових обов'язків відсторонили директора Центру тестування МОЗ Ірину Булах. Після цього Амосова заявила, що її відсторонення незаконне, оскільки весь час на неї тиснув заступник міністра охорони здоров'я Олександр Лінчевський. Останній нібито вимагав розірвати угоду про співпрацю Центру тестування і університету і хотів провести закупівлю тестування поза тендером. Сам Лінчевський у відповідь на звинувачення заявив, що єдиною причиною усунення Амосової від обов'язків стало непроведення державного іспиту "КРОК 1. Стоматологія".

Того ж дня в МОЗ оголосили про створення спеціальної комісії для розгляду ситуації. На час її роботи виконувати обов'язки ректора МОЗ призначило Михайла Захараша - професора, який 14 років очолював кафедру хірургії в НМУ. Однак на робоче місце в.о. ректора потрапити так і не вдалося, оскільки ректорат заблокували студенти. За словами інших студентів, які не брали участі в блокуванні робочих приміщень, вхід у ректорат перекривали представники студентського парламенту НМУ, який "лояльно налаштований до адміністрації університету".

У п'ятницю, 22 лютого, представники МОЗ скликали проректорів НМУ і повторно оголосили про відсторонення Амосової з посади ректора і призначення виконувачем обов'язків Захараша.

Увечері 25 лютого на офіційному сайті НМУ ім. Богомольця з'явилася інформація про початок "всеуніверситетського безстрокового страйку". Його причиною назвали відсторонення Амосової з посади ректора і "блокування виплати стипендій і зарплат". Страйковий комітет розташувався в одному з корпусів університету - фізико-хімічному. Решта корпусів, окрім тих, де лікуються пацієнти, закрили, навчання в них припинилося.

Водночас частина студентів університету вийшла на прес-конференцію до журналістів із заявою про те, що їм "нав'язали страйк", і проханням повернутися до навчального процесу. МОЗ, своєю чергою, закликав студентів і викладачів не зривати навчальний процес і працювати в штатному режимі на час проведення перевірки ситуації з непроведенням "КРОК 1".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram