ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Кабмін затвердив нову методику закупівель вакцин з урахуванням 25%-го буферного запасу

Новий механізм дозволить медустановам перерозподіляти вакцини без втручання міністерства.

Кабмін затвердив нову методику закупівель вакцин з урахуванням 25%-го буферного запасу
Фото: EPA/UPG

Кабінет Міністрів затвердив нову методику розрахунку потреби в препаратах для імунопрофілактики, що передбачає створення буферного резерву вакцин обсягом 25%.

Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна".

За інформацією Міністерства охорони здоров'я, нову методику розрахунку розроблено за допомогою Всесвітньої організації охорони здоров'я та Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ).

"Нова методика розрахунків передбачає створення 25%-го буферного запасу вакцин. Резервні обсяги зможуть забезпечити безперебійний процес імунізації населення, що вкрай важливо, особливо зараз, коли бачимо зростання довіри батьків до вакцин, рівня імунізації населення", - зазначила в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун.

У МОЗ також стверджують, що нова система передбачає автоматизацію збору потреби, що дозволить більш точно проводити розрахунки.

Методика дозволить розраховувати потребу в імунобіологічних препаратах як для планових, так і посилених заходів імунізації. Загальнонаціональні розрахунки будуть зіставляти і верифікувати з розрахунками областей. При цьому залишки вакцин можуть використовувати для окремо визначених груп ризику дорослого населення - медпрацівників і вчителів, які найчастіше стикаються з інфікованими особами.

Новий механізм також дозволить медичним установам за необхідності перерозподіляти вакцини без втручання міністерства. Однак у разі критичної необхідності міністерство може здійснити централізований розподіл.

Нагадаємо, в 2015-2016 роках Україна зіштовхнулася з гострим дефіцитом вакцин, у зв'язку з чим їх закупівлі було передано міжнародним організаціям.

З 2018 року Україна планує перейти на довгострокове планування поставок вакцин на декілька років уперед. Для цього необхідно внести зміни до Бюджетного кодексу, тому МОЗ сподівається на підтримку Верховної Ради.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram