ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Світлична анонсувала будівництво нового онкоцентру у Харківській області

Проект буде розроблений у найкоротші терміни.

Світлична анонсувала будівництво нового онкоцентру у Харківській області
Фото: kharkivoda.gov.ua

Під час робочого візиту в обласний центр онкології глава Харківської обласної державної адміністрації Юлія Світлична дала доручення розробити проект нового обласного онкологічного комплексу та визначити місце для його будівництва, повідомляє сайт ХОДА.

Комунальне некомерційне підприємство "Обласний центр онкології" є головним у регіоні спеціалізованим закладом третього рівня, де надають допомогу дорослим жителям Харкова і області з онкологічними, онкогематологічними та передраковими патологіями. У центрі працює стаціонар на 485 ліжок цілодобового перебування. За останній рік в обласному центрі онкології пройшли лікування 18 тисяч пацієнтів, проведено 4000 операцій, 71 тисяча отримала допомогу в консультативній поліклініці.

Матеріально-технічна база КНП "Обласний центр онкології" десятиріччями існувала без підтримки і належної уваги. Частина будівель побудовані 80 років тому, є морально і технічно застарілими, інженерні мережі не витримують навантаження, умови для пацієнтів і медиків вкрай незадовільні.

Під час інспекції обласної медустанови Юлія Світлична зазначила, що планові поточні ремонти, які цього року будуть проводитися за рахунок обласного бюджету, кардинально проблему не вирішать. Тому ухвалено рішення про будівництво нового сучасного онкологічного комплексу.

"Дала доручення у найкоротші терміни розробити відповідний проект і визначитися з місцем. Фінансування знайдемо. Реформа децентралізації зміцнила місцеві бюджети, також будемо розраховувати і на підтримку державного бюджету. Діяти будемо рішуче і швидко. Розтягувати не будемо", - так аргументувала своє рішення Юлія Світлична.

Відповідно до світової практики надання онкологічної допомоги, новий онкоцентр повинен розміститися поблизу з багатопрофільними медичними установами. Це дозволить лікарям-онкологам полегшити лікування пацієнтів із супутніми патологіями (кардіологічною, гастроентерологічною, ендокринною тощо).

Глава області передала лікарям частину придбаного медичного обладнання для потреб Харківського обласного онкоцентру - апарат штучної вентиляції легенів, хірургічну лампу і кілька аналізаторів. Найближчим часом для центру закуплять сучасний рентген-апарат. Минулого року за рахунок обласної програми "Здоров'я Слобожанщини" харківські онкологи вже отримали новий мамограф, наркозно-дихальний апарат і мийно-дезінфекційну машину для ендоскопів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram