ГоловнаСуспільствоЖиття

Представники ТКГ пропонують відкрити КПВВ "Золоте", поки ремонтуватимуть міст у Станиці Луганській

"Цю проблему треба вирішити якомога швидше - це доручення президента", - зазначив Леонід Кучма.

Представники ТКГ пропонують відкрити КПВВ "Золоте", поки ремонтуватимуть міст у Станиці Луганській
Фото: facebook.com/darka.olifer

У Луганській області тривають підготовчі роботи з відновлення мосту в Станиці Луганській. Сьогодні на нараді під головуванням віцепрем'єра Геннадія Зубка, у якій також узяв участь керівник української делегації в Тристоронній контактній групі Леонід Кучма, представники центральних та місцевих органів виконавчої влади, обговорювали всі складові цього питання.

Про це повідомила у фейсбуці прессекретарка Кучми Дарина Оліфер.

За її словами, профільні установи й відомства отримали завдання підготувати комплекс конкретних пропозицій, щоб українська сторона поінформувала про них під час засідання ТКГ в Мінську 31 липня.

Зокрема, пропонується, щоб на час проведення ремонтних робіт було відкрито контрольно-пропускний пункт в'їзду-виїзду "Золоте".

"Щодня цей міст перетинають понад 10 тис. чоловік. Я на власні очі бачив, у яких жахливих умовах вони це роблять. Цю проблему треба вирішити якомога швидше - це доручення президента України Володимира Зеленського", - сказав Кучма. 

Нагадаємо, відкриття КПВВ "Золоте" неодноразово блокувався бойовиками "ЛНР" з весни 2016 року.

26 червня в Станиці Луганській почалося розведення сил, передбачене Мінською угодою 2015 року. 30 червня спостерігачі ОБСЄ підтвердили розведення сил з боку ООС і бойовиків.

8 липня президент Зеленський пообіцяв почати будівництво моста у Станиці Луганській через 8 днів, навіть якщо бойовики не виконають свою частину угоди.

Міст був зруйнований в 2014 році. Він відіграє важливу роль для місцевих жителів, оскільки там єдиний пункт пропуску між підконтрольними і непідконтрольними українському уряду територіями в Луганській області. Україна неодноразово висловлювала готовність відремонтувати міст в односторонньому порядку, проте Росія ігнорувала це.

У березні Євген Марчук, який представляв Україну в контактній групі щодо Донбасу, заявив, що міст не ремонтують, бо Росія хоче, щоб він витримував танки.

Україна кілька разів намагалася скерувати робітників для ремонту моста, але проросійські бойовики його зривали.     

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram