ГоловнаСуспільствоЖиття

Політв'язня Балуха етапували з СІЗО Сімферополя (оновлено)

Адвокат не відкидає переведення українця в Росію.

Політв'язня Балуха етапували з СІЗО Сімферополя (оновлено)
Владимир Балух
Фото: Антон Наумлюк

Українського активіста, політув'язненого Володимира Балуха етапували з Сімферопольського СІЗО в окупованому Криму.

Про це повідомила Кримська правозахисна група (Crimean Human Rights Group) в Фейсбуці.

Про переміщення активіста стало відомо в понеділок, 18 лютого, після того, як його дружина Наталя Балух укотре спробувала передати йому передачу.

"Наталі не повідомили, куди вивезли Балуха. Адвокат українського активіста з'ясовує, де в цей час перебуває його підзахисний, а також причину етапування", - йдеться в повідомленні.

Напередодні, 17 лютого, в СІЗО в Наталії Балух також не прийняли передачу для Володимира, пославшись на відсутність необхідних для цього документів.

Оновлення. Балуха, ймовірно, вивозять з Криму в Росію. Таку думку висловив адвокат українця, повідомляють правозахисники в Фейсбуці.

"Для Володимира Балуха з його відкритою проукраїнською позицією етапування в російську колонію - це пряма загроза його життю", - пояснила керівник Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник. Вона також додала, що етапування Балуха за межі Криму порушує міжнародне гуманітарне право.

Оновлення. Кримській правозахисній групі стало відомо, що Балуха доставили в Краснодар. Як довго він буде там перебувати, неясно.

"З СІЗО Сімферополя для етапування його забрали голодним і без речей. Причини етапування поки що не назвали", - повідомили правоохоронці.

Нагадаємо, 13 лютого стало відомо, що Балуха проти його волі етапували з керченської колонії в СІЗО Сімферополя.

ФСБ Росії затримала Балуха 8 грудня 2016 року. Силовики стверджували, що знайшли на горищі його будинку 90 патронів і кілька тротилових шашок. Захист Балуха і правозахисники стверджують, що він став жертвою репресій за свою проукраїнську позицію - через прапор України, який він вивісив у дворі.

Пізніше проти активіста було порушено ще одну справу: начальник ізолятора тимчасового утримання в окупованому селищі Роздольне Валерій Ткаченко заявив про напад Балуха на нього.

Підконтрольний окупантам Верховний суд Криму за сукупністю двох справ засудив Балуха до 4 років і 11 місяців колонії. Правозахисний центр "Меморіал" визнав кримчанина політв'язнем.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram