Пророслий на Місяці бавовник загинув

Як просуваються справи з іншими організмами, не повідомляють.

Перша рослина, проросла на Місяці і взагалі за межами Землі, загинула.

Як повідомляє Naked Science, паросток бавовнику, що з'явився на борту китайського модуля "Чан'е-4" на зворотному боці Місяця, загинув через низькі температури довгої місячної ночі.

Фото: EPA/UPG

Рослини були частиною біологічного експерименту "Чан'е-4": картоплини, насіння бавовнику, ріпаку та різушки Таля, а також яйця плодових мух і дріжджі у 2,6-кілограмовому контейнері опустили на Місяць у китайському зонді 2 січня.

Метою експерименту, який розпочався через дві години після історичної посадки, було оцінити, як рослини і тварини ростуть і розвиваються в місячних умовах.

На поверхні супутника Землі низька гравітація, високий рівень радіації і великі перепади температур. Однак насіння бавовнику змогло впоратися із цими жорсткими умовами, принаймні спочатку, ставши першою земною рослиною, що проросла на поверхні іншого світу. Як просуваються справи з іншими організмами, представники китайської космічної програми не повідомили.

Контейнер, судячи з усього, не має власного обігрівача, тож початок місячної ночі наприкінці минулого тижня (вона триває приблизно два земні тижні) став згубним для паростків бавовнику.

Коли в кратері Карман знову настане день, мертві рослини почнуть гнити. Однак контейнер є закритою системою, тож розкладений матеріал не потрапить на поверхню Місяця.

Автоматична станція "Чан'е-4" з місяцеходом була запущена до Місяця 7 грудня ракетою "Чанчжен-3B / E" з космодрому Січан. Станція успішно сіла в кратер Карман вранці 3 січня 2019 року, ставши першим космічним апаратом, який здійснив м'яку посадку на зворотному боці Місяця.

Модуль "Чан'е-4" і ровер "Юйту-2" збирають докладні дані про поверхню кратера Карман. Ця інформація передається на Землю через супутник "Цюецяо", в травні 2018 року запущений Китаєм на гравітаційно-стабільну точку на місячній орбіті.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram