ГоловнаСуспільствоЖиття

Майже 100 000 переселенців втратили пенсію через юридичну колізію

Відповідно до закону, переселенці повинні проходити фізичну ідентифікацію один раз на півроку, але на практиці - після кожного виїзду на непідконтрольну територію.

Майже 100 000 переселенців втратили пенсію через юридичну колізію
Фото: www.segodnya.ua

В Україні виникла юридична колізія, яка дозволяє регіональним управлінням соцзахисту не виконувати судові рішення і порушувати конституційні права громадян, залишаючи переселенців без гарантованих пенсійних виплат. Про це LB.ua розповіла правовий аналітик БФ "Право на захист" Анастасія Одинцова, коментуючи ситуацію, яка склалася в Маріуполі Донецької області з перевірками переселенців.

Юридична колізія полягає в тому, що Київський апеляційний адміністративний суд своїм рішенням від 4 липня 2018 року скасував деякі пункти 365-ї постанови Кабміну, що зобов'язують проводити перевірки внутрішньо переміщених осіб за фактичним місцем перебування, але не скасував акти перевірок переселенців удома. Тобто, щоб переселенець і надалі отримував пенсію, інспектор соціальної служби повинен перевірити житлово-побутові умови внутрішньо переміщеної особи і скласти акт - саме так сказано в роз'ясненнях Мінсоцполітики, які були направлені в усі управління соцзахисту. Однак Анастасія Одинцова розповіла про те, що в різних регіонах роз'яснення Мінсоцполітики пояснюють кому як заманеться.

"Зараз, на жаль, склалася така практика, коли на місцях роз'яснення Мінсоцполітики про проведення перевірок переселенців трактується неоднозначно. У деяких регіонах інспектори взагалі не виходять на перевірки, в інших - інспектори управління соцзабезпечення домовляються по телефону з переселенцями, щоб ті прийшли, написали заяву і домовилися про дату і час перевірки", - повідомила Анастасія Одинцова.

Крім того, зараз у регіонах масово фіксуються випадки, коли переселенців змушують проходити додаткові перевірки після кожного перетину лінії розмежування. Якщо людина змушена поїхати на непідконтрольну територію (наприклад, щоб відвідати хворого родича або в разі інших невідкладних обставин), вона автоматично потрапляє в списки програми "Аркан".

"Аркан" - це інтегрована міжвідомча автоматизована система обміну інформацією з питань контролю осіб, транспортних засобів і вантажів, які перетинають державний кордон (а також лінію розмежування). Її розпорядником виступає Держприкордонслужба України.

Далі ці списки потрапляють до Пенсійного фонду, і органи соцзабезпечення можуть тимчасово зупинити виплати. Людині, яка зафіксована в "Аркані", повідомляють, що необхідно в короткий термін з'явитися за місцем реєстрації. Але це, каже правовий аналітик, незаконно, такі дії суперечать нормам законодавства.

"Слід нагадати, що, згідно з законодавчими нормами, особа має можливість перебувати на непідконтрольній території 60, а в деяких випадках 90 днів, і тільки якщо цей термін перевищено, після скасування довідки переселенця виплати можуть бути припинені. Однак на практиці вже саме перетин лінії розмежування є приводом для припинення соціальних виплат, у тому числі пенсій", - роз'яснює Анастасія Одинцова.

Вона зазначає, що автоматичне призупинення виплат у таких випадках - це неприпустиме порушення прав переселенців з боку Пенсійного фонду. Відповідно до закону, переселенці повинні проходити фізичну ідентифікацію один раз на півроку, але на практиці виходить, що після кожного виїзду на непідконтрольну територію. Якщо переселенець не пройшов повторну перевірку, йому припиняють виплати. Щоб відновити пенсію, необхідно звернутися із заявою та чекати, поки інспектори прийдуть, щоб перевірити умови фактичного проживання.

"Іноді на таку перевірку можна чекати кілька тижнів, а час минає - і виплата пенсії відкладається на наступний місяць. Так, з одного боку, держава економить бюджетні кошти Пенсійного фонду, а з іншого - накопичує пенсійні борги переселенців. І коли люди отримають гарантовані Конституцією виплати - невідомо. Оскільки в квітні Кабінет Міністрів прийняв постанову №335, якою припиняються виплати заборгованостей із пенсій переселенцям до появи окремого порядку. Наприклад, якщо вам перестали платити пенсію в травні, а документ на відновлення ви подали в червні, але фактичне відновлення виплат відбулося в липні, то свою пенсію за травень і червень ви не отримаєте. Адже окремого порядку отримання заборгованості досі не існує і коли він з'явиться - невідомо", - говорить аналітик.

Слід зазначити, що створена юридична колізія призвела до того, що з квітня по червень 2018 року майже 100 000 переселенців втратили пенсії через невиправдані обмеження. Про це під час брифінгу в Києві заявила голова Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Фіона Фрейзер, представляючи Доповідь про ситуацію з правами людини в Україні.

Фіона Фрейзер також зазначила, що ООН вітає рішення Верховного Суду від 4 вересня, згідно з яким практику відмови відділеннями Пенсійного фонду платити пенсії тимчасово переміщеним особам визнано незаконною. При цьому Фрейзер підкреслила, що в ООН вважають, що необхідно змінити всю процедуру виплати пенсій.

"Право на пенсію не може бути пов'язане з реєстрацією як ВПО", - зазначила голова Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні.

Анастасія Одинцова вважає, що управління соцзабезпечення на місцях має вимагати від Мінсоцполітики додаткових роз'яснень щодо перевірок - чи потрібно їх взагалі проводити. Вона нагадала, що персональна пенсія - це не соціальна допомога держави, а власність пенсіонера, гарантована йому ст. 46 Конституції України.

Нагадаємо, в серпні Мінсоцполітики оновило статистику щодо переселенців з окупованих Криму та Донбасу - їхня кількість становить 1 млн 518 тисяч 283 особи. За даними представництва Міжнародної організації з міграції в Україні, майже 80% з них безробітні. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram