ГоловнаСуспільствоЖиття

В Одеській області 5 осіб госпіталізовано з підозрою на сибірку (оновлено)

Усі постраждалі їли м'ясо домашньої корови.

В Одеській області 5 осіб госпіталізовано з підозрою на сибірку (оновлено)
Фото: trezviymir.ru

В Одеській області госпіталізували п'ятьох осіб із попереднім діагнозом "сибірка". Про це повідомляє "Думская" з посиланням на інформацію облради.

Трапилося це в Саратському районі області. Відомо, що п'ятеро жителів села Міняйлівка в середині минулого місяця зарізали корову і їли її м'ясо. Після чого звернулися в лікарню через погане самопочуття.

За даними видання, залишки м'яса тварини і морозильну камеру, в якій їх зберігали, спалено, а на в'їздах і виїздах із села встановили блокпости, щоб не допустити поширення смертельно небезпечної хвороби.

Видання "Облвести" повідомляє, що у хворих діагностовано шкірну форму захворювання, вони перебувають в інфекційному відділенні у стабільному стані.

У той самий час, за даними сайту 048, діагноз ще не підтверджено лабораторно.

Оновлення. Міністерство охорони здоров'я України підтвердило захворювання на сибірку в одного з госпіталізованих. Потерпілий підхопив шкіряну форму захворювання, яка лікується антибіотиками і не становить такої небезпеки, як легенева форма хвороби.

Позитивні результати на сибірку отримано, досліджуючи м'ясо забитої тварини і проби ґрунту з подвір'я, де патрали тушу.

З 30 вересня в селі введено карантин, медики обстежують людей, які контактували з хворими тваринами або вживали м'ясо забитої худоби. Особам, які могли б заразитися збудником сибірки, призначають термінову профілактику антибіотиками і за ними здійснюється медичний нагляд.

Сибірська виразка, сибірка - гостре зоонозне інфекційне захворювання, властиве тваринам, проте здатне уражати і людей. У людей захворювання виражається в ураженні шкіри, утворенні специфічного карбункула, підвищенні температури і загальній інтоксикації організму. Спори інфекції можуть зберігатися в землі до 100 років. Тваринам передаються через траву, якою ті харчуються. Серед людей у "зону ризику" потрапляють особи, які працюють з м'ясом, тваринами або в лабораторіях. На перших стадіях захворювання можна вилікувати антибіотиками.

Нагадаємо, у 2016 році випадок сибірки зафіксували в Харківській області, до цього два випадки - в Черкаській і Запорізькій областях у 2012 році.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram