ГоловнаКультура

Письменник Джонатан Літтел написав листа підтримки Сенцову

Лауреат Гонкурівської премії вважає, що Сенцов бореться за право всіх жити без російської агресії.

Письменник Джонатан Літтел написав листа підтримки Сенцову
Фото: LB.ua

Американський письменник і лауреат престижної літературної премії Франції Джонатан Літтелл написав відкритого листа українському режисеру Олегу Сенцову, ув'язненому в російській колонії.

Текст листа опублікувала The Guardian.

"Дорогий Олеже Геннадійовичу Сенцов, ти, ймовірно, почуваєшся дуже самотнім у виправній колонії Лабитнангі, найпівнічнішій в'язниці Росії, так далеко від України і рідних. Я пишу тобі, не знаючи, чи дійде цей лист до тебе, але хочу, щоб ти знав, що ти не один: є багато людей у всьому світі - таких самих, як ти режисерів, письменників, журналістів, активістів і просто звичайних людей, які думають про тебе, підтримують тебе і щирим серцем бажають бачити тебе вільним", - йдеться в листі.

Літтел додав, що уявляє собі страх і відчай сім'ї Сенцова, які чіпляються за будь-яку надію.

"Йде 82 день відтоді, як ти оголосив голодування. Ти зробив це, щоб висловити протест не тільки проти несправедливості свого ув'язнення, але і щоб звільнити також 65 своїх співвітчизників, ув'язнених у тюрмах Росії за тяжкими звинуваченнями. Цей жест, голодування до смерті, є однією із найжорстокіших форм протесту, які людина може зробити. У твоєму випадку тим паче, оскільки двоє твоїх дітей чекають на тебе в Криму (де тебе і заарештували) з бабусею, оскільки твоя дружина була змушена тікати з України. Можна тільки уявити їхній страх, їхні страждання та відчай, з якими вони чіпляються за найменшу надію. Однак, незважаючи ні на що, твоє рішення почати це голодування повністю виправдане", - написав Літтел.

Письменник подякував Сенцову за боротьбу і додав, що він бореться "заради жителів усього світу, за їхнє право жити без російської агресії".

"Російський режим розуміє тільки одне: силу і баланс сил. Це те, що ти добре усвідомив, і для мене це пояснює твій вчинок почати голодувати: це спосіб змінити баланс сили, перенести на свою користь і, можливо, повернути його проти своїх переслідувачів", - зазначив Літтел.

Джонатан Літтел - американсько-французький письменник, лауреат Гонкурівської премії 2006 року за роман "Благочинні".

Нагадаємо, Олега Сенцова затримали російські спецслужби в анексованому Криму в травні 2014 року за звинуваченням у організації терактів на півострові.

25 серпня 2015 року Північно-Кавказький військовий окружний суд РФ визнав його винним в організації терористичного угруповання і засудив до 20 років колонії суворого режиму.

14 травня 2018 року Сенцов оголосив безстрокове голодування з вимогою звільнити всіх українських політв'язнів у Росії. За словами адвоката Сенцова Дмитра Дінзе, український режисер має намір голодувати до кінця.

Підтримку Сенцова і вимогу його звільнення висловили громадські діячі Чехії, російські письменники і вчені, ПАРЄ, PEN International, режисери Франції, Посольство США в Україні, Євросоюз, ОБСЄ, Amnesty International, Рада Європи, МЗС Канади, МЗС Великобританії, МЗС Литви, Сейм Польщі, посли "великої сімки", чеські сенатори, Human Rights Watch, уряд Канади та інші.

Активісти в Україні та у всьому світі продовжують вимагати від Росії і президента Володимира Путіна звільнити незаконно утримуваних українців. Акції проходять у різних країнах і на різних континентах під гаслами #FreeOlegSentsov і #SaveOlegSentsov.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram