ГоловнаСуспільствоОсвіта

Висновки Венеціанської комісії щодо закону про освіту очікуються в грудні, - Гриневич

Міністр відкидає ймовірність того, що рекомендації комісії можуть суперечити інтересам України.

Висновки Венеціанської комісії щодо закону про освіту очікуються в грудні, - Гриневич
Фото: 24tv.ua

Висновки Венеціанської комісії щодо закону України "Про освіту" можна очікувати приблизно 11 грудня. Про це повідомила міністр освіти і науки Лілія Гриневич, передає "112 Україна" .

"Офіційні рекомендації будуть винесені на сесію Венеціанської комісії в грудні. Орієнтовно вони повинні бути оприлюднені 11 грудня", - сказала міністр.

Гриневич відкидає ймовірність того, що рекомендації комісії можуть суперечити інтересам України.

"Думаю, такого не станеться. Ми будемо спілкуватися з експертами, пояснювати, що ми запобігаємо дискримінації дітей, що навчаються в школах нацменшин", - підкреслює вона.

За її словами, попередніх висновків наразі немає.

"Ми написали наші аргументації в комісію, чому саме така стаття і чому ми вважаємо, що ми не порушуємо наших міжнародних зобов'язань, не порушуємо Конституцію України", - повідомляє Гриневич.

Вона зазначила, що завтра, 31 жовтня, проведе переговори з шістьма експертами Венеціанської комісії.

"Ми будемо спілкуватися про всі нюанси і наші аргументи щодо статті про мову освіти. Я буду готова відповідати на запитання експертів", - зазначає міністр.

Нагадаємо, нова редакція закону "Про освіту" набрала чинності 28 вересня. Закон серед іншого визначає, що мовою освітнього процесу в навчальних закладах є державна мова, але згідно з освітньою програмою можуть викладатися одна або декілька дисциплін двома і більше мовами - державною, англійською, іншими офіційними мовами Європейського Союзу.

Особам, які належать до національних меншин, гарантується право на навчання рідною мовою поряд з українською мовою в окремих класах (групах) комунальних закладів дошкільної і початкової освіти.

Польща, Угорщина, Румунія і Молдова висловили стурбованість, що мовні норми нової редакції закону порушують права нацменшин в Україні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram