ГоловнаСуспільствоОсвіта

Закон про освіту передбачає індивідуальний підхід до кожної нацменшини, - Гриневич

У законі передбачається співвідношення вивчення предметів "60 на 40".

Закон про освіту передбачає індивідуальний підхід до кожної нацменшини, - Гриневич
Фото: Владислав Мусиенко

Новий закон "Про освіту" передбачає індивідуальний підхід до кожної національної меншини, який буде залежати від його особливостей та педагогічних потреб.

Про це заявила міністр освіти і науки Лілія Гриневич за підсумками зустрічі з послом Латвії Юрісом Пойкансом, повідомляється на сайті Міністерства освіти.

"Саме співвідношення 60 на 40, де 60% часу відводиться на вивчення предметів на державній, а 40% - на рідній мові, Україна хоче бачити в старших класах шкіл нацменшин. Передбачається, що кількість предметів українською мовою поступово зростатиме з 5 класу і доходити до співвідношення 60 на 40 в 10 класі", - зазначила Гриневич.

"Однак у кожної меншини буде індивідуальний підхід, який буде залежати від особливостей меншини і її педагогічних потреб", - додала вона.

Нагадаємо, нова редакція закону "Про освіту" набула чинності 28 вересня. Закон серед іншого визначає, що мовою освітнього процесу в навчальних закладах є державна мова, але згідно з освітньою програмою можуть викладатися одна або кілька дисциплін на двох і більше мовах - державній, англійській, інших офіційних мовах Європейського Союзу.

Особам, які належать до національних меншин, гарантується право на навчання рідною мовою поряд з українською мовою в окремих класах (групах) комунальних закладах дошкільної та початкової освіти.

Польща, Угорщина, Румунія і Молдова висловили стурбованість, що мовні норми нової редакції закону порушують права нацменшин в Україні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram