ГоловнаСуспільствоПодії

ФСБ Росії заявила про затримання агента СБУ в Криму (оновлено)

Він нібито намагався пошкодити ЛЕП між Судаком і Новим Світом.

ФСБ Росії заявила про затримання агента СБУ в Криму (оновлено)
Фото: стоп-кадр видео

Федеральна служба безпеки Росії заявила, що 12 серпня в Криму під час спроби пошкодити лінію електропередач Судак - Новий Світ затримано громадянина України Геннадія Лемешка. У повідомленні ФСБ його називають агентом СБУ, скерованим у Крим для здійснення диверсійних актів.

Про це повідомляє "Интерфакс".

При ньому нібито знайшли дві тротилові шашки типу "200" із пальною трубкою ЗТП-50, механізм для активації вибухового пристрою, гранату РГД-5 із вкрученим запалом, ємності з пальною сумішшю, ручну пилку (для підпилювання дерев'яних опор лінії електропередач) і цифровий фотоапарат "для документування диверсійної діяльності і подальшого звіту про неї перед кураторами Служби безпеки України".

Стверджують, що Лемешко - уродженець Харківської області, раніше проходив службу в АТО на посаді старшого розвідника в одній з військових частин Збройних Сил України. У Крим він прибув 9 серпня 2017 року.

За даними ФСБ Росії, йому наказали пошкодити лінію електропередач Судак - Новий Світ, підпалити лісові масиви в районі Судак - Рибаче - Алушта, влаштувати каменепад для перекриття автомобільної траси Судак - Новий Світ і підпалити один з об'єктів комунального господарства в селищі Рибаче.

Судак зараз є одним із найпопулярніших курортів у Криму. Завдяки нижчим цінам порівняно з південним берегом Криму і близькості до Керченської переправи в Судаку значно більше відпочивальників порівняно з іншими курортами.

Оновлення. ФСБ виклала відеозапис затримання Лимешка. На відео видно, як силовики вилучають у затриманого дві тротилові шашки, гранату, телефон, пилку, фотоапарат. З його портфеля також дістають цигарки і клейку стрічку. На відео також демонструють український паспорт Лимешка, в якому стоїть позначка про в'їзд у Росію від 9 серпня 2017 років через Білорусь. У документі місцем призначення Лимешка вказано Судак. На кадрах, опублікованих ФСБ, затриманий каже, що йому "сказали підрізати електростовп".

Оновлення 11:28. "Київський районний суд Сімферополя" 14 серпня заарештував Лимешка на два місяці, до 13 жовтня 2017 року, повідомляють на сайті інстанції.

Лимешка підозрюють за ч. 1. ст. 223-1 КК РФ, яка передбачає відповідальність за незаконне виготовлення вибухових речовин і вибухових пристроїв.

Нагадаємо, що ФСБ неодноразово затримувала "диверсантів" у Криму. Протягом останнього місяця двох із них посадили. Редван Сулейманов отримав 1 рік і 8 місяців колонії за "свідомо неправдиве повідомлення про теракт, що призвело до заподіяння великої шкоди" (ч.2 ст.207 КК РФ), а Олексій Стогній - 3,5 року згідно з ч.1 ст.222 КК РФ (незаконні придбання, передача, збут, зберігання, перевезення або носіння зброї, його основних частин, боєприпасів) і ч.1 ст.223 КК РФ (незаконні виготовлення, переробка або ремонт вогнепальної зброї та боєприпасів).

Справа "кримських диверсантів" включає кілька кримінальних справ, при цьому статті, за якими звинувачують затриманих українців, у кожній справі різні. Усього, за даними Кримської правозахисної групи, 2016 року затримали 9 осіб: Євгена Панова, Андрія Захтея, Редвана Сулейманова, Володимира Присича, Дмитра Штиблікова, Олексія Безсарабова, Володимира Дудку, Гліба Шаблія, Олексія Стогнія.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram