ГоловнаСуспільствоЖиття

Масове поховання жертв політрепресій виявили в Івано-Франківську

Під час прокладання електричного кабелю знайшли останки щонайменше 50 осіб.

Масове поховання жертв політрепресій виявили в Івано-Франківську
Фото: radiosvoboda.org

В Івано-Франківську під час прокладання електричного кабелю неподалік від центрального міського озера виявили масове поховання з останками щонайменше 50 осіб.

Про це повідомляє "Радіо Свобода".

Працівники "Прикарпаттяобленерго", за словами очевидців, спочатку не звернули уваги на знахідку, адже поруч розташоване старе єврейське кладовище.

Однак місцеві жителі вирішили звернутися в поліцію.

Зараз на місці поховання ведуть розкопки вчені івано-франківського комунального підприємства "Пам'ять". У траншеї, викопаній працівниками "Прикарпаттяобленерго", за один день дослідники виявили близько двох мішків людських кісток і предметів побуту, серед яких - елементи жіночого та дитячого одягу.

"Людські останки залягають шаром 30 см, можливо - глибше, ми поки що не можемо сказати точно. Довжина ями становить наразі п'ять метрів. Останки анатомічно цілісні, але розташування тіл не має жодного порядку. Тобто тіла опинилися в ямі без будь-якого упорядкування", - розповів керівник КП "Пам'ять" Василь Тимків.

Відомо, що місцевість поряд із похованням у 40-х роках ХХ століття використовували для поховання жертв комуністичного і нацистського режимів, з огляду на особливості поховання, вчені схильні вважати, що в цій могилі можуть перебувати останки жертв НКВС. Однак ґрунтовно дослідити поховання вони зможуть тільки після офіційного дозволу й оформлення відповідної документації.

Нагадаємо, раніше в Луцьку знайшли останки 107 в'язнів, яких розстріляли 1941 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram