ГоловнаСуспільствоЖиття

Верховний суд Криму залишив рішення про арешт Караметова чинним (оновлено)

76-річний активіст повинен відсидіти 10 діб.

Верховний суд Криму залишив рішення про арешт Караметова чинним (оновлено)
Фото: Facebook/Musafir Zaman

11 серпня Верховний суд Криму відхилив апеляцію на адміністративний арешт активіста кримськотатарського національного руху Сервера Караметова. Таким чином, рішення Залізничного суду Сімферополя заарештувати 76-річного кримського татарина на 10 діб залишилося чинним. Про це повідомляє кореспондент LB.ua з Криму. 

Сторону захисту представляли шість юристів. Підтримати Караметова приїхало понад 50 кримських татар зі всього півострова. Для засідання була обрана маленька зала: родичів активіста і слухачів не пустили, аргументувавши тим, що "всі місця для слухачів зайняли представники сторони захисту". Клопотання адвоката перенести засідання до іншої зали суд відхилив.

Оновлення. Адвокат Еміль Курбедінов вважає, що звинувачення Караметову абсолютно надумані.

"Упевнений, що це звичайна акція залякування. Посадити 76-річного дідуся у в'язницю на 10 днів за те, що він тут стояв і сказав, що наші діти не терористи, - будь-яка розсудлива людина розуміє, що відбувається. Ми будемо передавати справу в міжнародні інстанції, зокрема до Європейського суду з прав людини", - сказав він після засідання суду.

Нагадаємо, раніше прокуратура АР Крим, за зверненням голови Меджлісу Рефата Чубарова, відкрила кримінальне провадження у зв'язку з арештом Сервера Караметова на окупованому півострові. Дії окупаційної влади кваліфіковані за ст. 146 (незаконне позбавлення волі) та ст. 340 (незаконне перешкоджання мирному мітингу).

8 серпня Сервера Караметова затримали за одиночний пікет біля будівлі суду на підтримку Ахтема Чийгоза. Наступного дня підконтрольний РФ Залізничний суд Сімферополя дав Караметову 10 діб адміністративного арешту за "опір співробітникам поліції" і оштрафував на 10 тисяч рублів (близько 4200 гривень) за порушення порядку проведення одиночних пікетів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram