ГоловнаСуспільствоЖиття

Жителі Кам'янського вимагають демонтувати пам'ятник Брежнєву

Міськрада передала бюст на баланс музею історії міста і виділила гроші на його ремонт.

Жителі Кам'янського вимагають демонтувати пам'ятник Брежнєву
Фото: РБК-Украина

Жителі Кам'янського (колишній Дніпродзержинськ) Дніпропетровської області вимагають від влади міста демонтувати пам'ятник генеральному секретарю ЦК КПРС Леоніду Брежнєву, передає Радіо Свобода.

Активісти зареєстрували відповідне звернення на сайті електронних петицій до місцевої влади, оголосивши збір підписів за знесення пам'ятника.

"Відмова від демонтажу зазначеного пам'ятника - пряме порушення чинного закону України "Про засудження комуністичного і націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні і заборону пропаганди їхньої символіки". Л.І. Брежнєв є нашим земляком, вихідцем з нашого міста, але це не виправдовує його дій як політичного діяча", - йдеться у зверненні.

На думку активістів, оскільки пам'ятник не був внесений у Всеукраїнський реєстр нерухомих пам'яток історії, він підпадає під закон про декомунізацію і демонтаж.

Раніше, взимку 2017 року, стало відомо, що міська рада Кам'янського не тільки не збирається демонтувати погруддя Брежнєву, а й виділила бюджетні кошти на його ремонт. За рішенням міськради, погруддя Брежнєва на площі Визволителів оголосили приналежним музею історії міста, тому його нібито не можна демонтувати.

Таке рішення обурило проукраїнські організації.

Як повідомляли, в червні в місті Подольську Одеської області, який недавно називався Котовськом, демонтували пам'ятник радянському військовому діячеві Григорію Котовському.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram