ГоловнаСуспільствоЖиття

Двоє львівських журналістів зняли пропагандистський сюжет про безвіз для Russia Today

У сюжеті йшлося про небажання Польщі приймати українців і про "величезні черги" на кордоні.

Двоє львівських журналістів зняли пропагандистський сюжет про безвіз для Russia Today
Фото: Скриншот видео

У день набуття чинності безвізового режиму з Європейським Союзом, 11 червня, двоє львів'ян, які представилися журналістами ТРК "Україна", зняли сюжет для російського пропагандистського телеканалу Russia Today про те, що Польща нібито "неохоче приймає українців і тому на кордоні утворилися величезні черги".

Про це пише Zaxid.net.

"Між Україною і країнами Євросоюзу почав діяти безвізовий режим. Зі самого ранку на пропускних пунктах вишикувалися черги охочих перетнути кордон, хоча багато хто з них по-старому підготували візи. За словами працівників Держприкордонслужби, Польща з великим небажанням пропускає українців на свою територію", - йдеться в сюжеті.

Як зазначила львівська кореспондентка телеканалу НТН Вікторія Балицька на своїй сторінці у Фейсбуці, мова йде про оператора ТРК "Україна" Василя Скопика і позаштатну журналістку Наталію Трофимову, які побували на українсько-польському кордоні. Сюжет можна подивитися за посиланням.

"Ці двоє обдурили прес-секретаря прикордонної служби. Василь є оператором ТРК "Україна". Однак, сьогодні він мав вихідний... Так от, вранці самозванці Скопик і Трофимова приїхали на пункт пропуску у Рава-Руській і, видавши себе за журналістів ТРК "Україна", записали інтерв'ю з інспектором прикордонної служби і зняли черги в пункті пропуску. Підозр ні у кого не виникло тому що Скопик показав посвідчення каналу", - написала Балицька.

Прес-секретар Львівського прикордонного загону ДПСУ Володимир Шеремет підтвердив, що Скопик і Трофимова працювали на кордоні як журналісти ТРК "Україна".

"Так, я накосячив. І мені за це прикро. І я готовий отримати покарання в будь-якому вигляді. Але ситуація набагато простіша, ніж ви тут розганяєте. Я - людина з камерою, яка знімає багато і для багатьох: Рейтер, Дойче Велле, Полсат, ціла купа національних державних каналів тощо. Я ніколи не вникаю в проблематику. Основним пріоритетом є звук і картинка. Що робиться з цим матеріалом потім, - мене не цікавить, - прокоментував інцидент Скопик у своєму Фейсбуці. - Що стосується відзнятого матеріалу на митниці - готовий надати всі коментарі разом з чорновим відзнятим матеріалом всім охочим включаючи СБУ".

Трофимова, зі свого боку, заявила, що не знала, на якому каналі вийде це відео.

Телеканал "Україна" вже відреагував на вчинок свого оператора, висловивши обурення вчинком Скопика та Трофимової.

Прес-секретар обласного управління СБУ Мирослава Клячківська розповіла, що на адресу управління не надходило заяв щодо цього.

"СБУ стало відомо про це з відкритих джерел і ми взяли цю інформацію до відома", - сказала вона, зазначивши, що СБУ утримується від морально-етичної оцінки інциденту.

Нагадаємо, з 00:01 11 червня безвізовий режим між Україною і ЄС набув чинності. Громадяни України можуть в'їжджати з біометричним паспортом до 26 країн-членів ЄС, за винятком Великобританії та Ірландії (Австрія, Бельгія, Болгарія, Угорщина, Німеччина, Греція, Данія, Іспанія, Італія, Кіпр, Латвія, Литва, Люксембург, Мальта, Нідерланди, Польща, Португалія, Румунія, Словаччина, Словенія, Фінляндія, Франція, Хорватія, Чехія, Швеція та Естонія).

Також українці зможуть відвідати з біометричним паспортом ще чотири держави, що входять до шенгенської зони, але не перебувають у складі ЄС: Швейцарію, Норвегію, Ісландію та Ліхтенштейн.

Загальна кількість пасажирів, які перетнули митний кордон 11 червня, в перший день безвізу, зросла на 7% - до 53,43 тис. осіб.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram