ГоловнаСуспільствоВійна

Майору ЗСУ дали 12 років за спробу викрасти літак Су-24 в Росію

Він уродженець Хабаровська.

Майору ЗСУ дали 12 років за спробу викрасти літак Су-24 в Росію
Фото: Podrobnosti.ua

Хмельницький міськрайонний суд 6 червня виніс вирок майору Збройних сил України, який у вересні 2014 року хотів викрасти літак у Росію.

Справу розглядали в суді повторно. Першого разу майора засудили до 11 років позбавлення волі, але з процесуальних підстав рішення Старокостянтинівського суду не набуло чинності і було призначено новий розгляд, повідомляє прес-служба військової прокуратури.

З другої спроби військового визнали винуватим у державній зраді (ч. 1 ст. 111 Кримінального кодексу) і засудили до позбавлення волі терміном 12 років. У нього також забрали звання "майор".

Суд дійшов висновку, що військовослужбовець навмисне передав представникам РФ відомості з державною таємницею, а саме - повну інформацію про план польоту військового літака-розвідника Су-24МР. Під час виконання спеціального польоту 8 вересня він ухилився від запланованого курсу в районі Шостки і спрямував літак до державного кордону з Росією.

Однак, не зумівши вийти на зв'язок з росіянами і не маючи можливості самостійно дістатися до аеродромів на території РФ, пілот змушений був здійснити посадку в Миргороді.

Після цього його усунули від польотів і незабаром затримали.

Завербований майор, уродженець Хабаровська, був заступником командира 3-ї авіаційної ескадрильї 7-ї бригади тактичної авіації. Під час суду свідки розповіли, що він підтримував анексію Криму, негативно ставився до проведення АТО і фактично саботував проведення розвідувальних польотів.

У Росії у нього є брат - полковник ЗС РФ у відставці, а нині священик. У червні 2014 року він приїхав в Україну і запропонував за гроші викрасти літак. Пізніше, щоб льотчик думав швидше, в Росії затримали його дружину та доньку, які приїхали в гості до родичів. Упродовж трьох тижнів їх примусово утримували в готелях Москви і Санкт-Петербурга.

У цей час з льотчиком зв'язався російський розвідник, який діяв під псевдонімом "Головлікар", запропонувавши за викрадення літака звання полковника ЗС Росії, житло і 30 тис. доларів США. Одночасно він пригрозив, що до його дружини і доньки застосують силу. Український льотчик погодився на цю пропозицію.

Планувалося, що він перетне кордон на літаку і посадить його в Курську.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram