ГоловнаСуспільствоОсвіта

З цього року документи для вступу подають тільки в електронному вигляді, - Гриневич

Електронні кабінети будуть доступні з 29 червня.

З цього року документи для вступу подають тільки в електронному вигляді, - Гриневич
Фото: 24tv.ua

З цього року абітурієнти зможуть подавати документи для вступу до вищих навчальних закладів лише через електронні кабінети - це єдиний варіант. Про це розповіла в інтерв'ю програмі "Лівий берег із Сонею Кошкіною" міністр освіти та науки Лілія Гриневич.

"12 липня починається вступна кампанія за освітніми програмами бакалавра.

Але хочу звернути увагу: вже 29 червня ми запрошуємо абітурієнтів відкривати свої електронні кабінети для того, щоб потім не сталося так, що в перший день вступної кампанії всі масово кинуться (реєструватися, - ред.), чим спровокують проблеми на сервері", - зазначила Гриневич.

"У нас є окрема категорія - абітурієнти з непідконтрольних територій і окупованого Криму, але для всіх українських абітурієнтів, які склали зовнішнє незалежне оцінювання, реєстрація через електронний кабінет обов'язкова. Тому що саме там, в єдиній державній базі освіти, будуть оброблятися результати, потім програма - відповідно до пріоритетів, які визначать абітурієнти - розподілить їх. Списки буде оприлюднено 1 серпня до 12:00. І ви побачите, чи потрапляєте на бюджет, в який саме ВНЗ. Окрім того, вам можуть запропонувати вступити на платне навчання, якщо балів не вистачило для бюджету", - розповіла міністр.

При цьому вона зазначила, що є декілька категорій абітурієнтів, які можуть, як і раніше, вступати за вступними іспитами, це:

демобілізовані військові, люди з інвалідністю, які не мають можливості писати зовнішнє незалежне оцінювання.

"Така можливість є для наших абітурієнтів з окупованих територій, оскільки вони опинилися в нерівних умовах, порівняно з українськими школярами, в підготовці до зовнішнього незалежного оцінювання.

Особливо це стосується української мови та літератури, історії України. У зв'язку з цим вони мають можливість приїхати у відкриті при університетах центри «Донбас-Україна» і «Крим-Україна»", - повідомила Гриневич. При цьому вона зазначила, що ці центри працюють при конкретних вишах, знайти список можна на сайті Міносвіти.

"У нас є спеціальна рубрика, яка виділяється так, щоб відразу впадала в очі, і все було легко знайти. Там перераховані кроки для абітурієнтів - як вони повинні діяти. У зазначених центрах вони матимуть можливість як поступово скласти іспити на атестат зрілості про середню освіту, заповнити так звану освітню декларацію, так і скласти іспит з української мови - тому повинні довести, що володіють нею, щоб здобувати вищу освіту, вивчати історію України та профільний предмет з обраної спеціальності", - зазначила міністр.

Документи до ВНЗ, за її словами, прийматимуть з 29 червня по 26 липня.

Для абітурієнтів, які проходять творчі конкурси, - до 20 липня, оскільки на цей іспит потрібен додатковий час.

Детальніше про нововведення цього року в шкільній освіті читайте в повному тексті інтерв'ю

"Лілія Гриневич: «Ми не можемо вчити сучасних дітей так, як 20 років тому»"

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram