ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Рада прийняла за основу ключовий законопроект медичної реформи

В Україні введуть принцип "гроші йдуть за пацієнтом".

Рада прийняла за основу ключовий законопроект медичної реформи
Фото: Макс Требухов

Верховна Рада в четвер, 8 червня, прийняла за основу проект закону №6327 "Про державні фінансові гарантії надання медичних послуг і лікарських засобів".

За нього проголосували 227 нардепів.

Законопроект вводить державні гарантії оплати наданих пацієнтам медичних послуг і лікарських засобів за рахунок коштів державного бюджету за принципом "гроші йдуть за пацієнтом".

Зокрема, вводиться поняття "державного гарантованого пакета" - певного обсягу медичних послуг і лікарських засобів, які держава зобов'язується оплачувати за заздалегідь встановленим єдиним тарифом, який буде затверджувати Кабінет Міністрів щорічно. Державні фінансові гарантії надаються незалежно від будь-яких додаткових критеріїв усім громадянам України і тим, хто зареєстрований платником податків в Україні.

Повній оплаті з боку держави підлягають медичні послуги та лікарські засоби на рівні первинної та екстреної (близько 80% усіх звернень громадян), а також паліативної медичної допомоги.

У разі часткового покриття вводиться офіційна співоплати за отримані медичні послуги. Співоплата може бути за рахунок коштів пацієнтів або за рахунок інших джерел (наприклад, обов'язкового соціального медичного страхування, добровільного медичного страхування, коштів місцевих бюджетів) за встановленим Кабінетом Міністрів України фіксованим тарифом співоплати, понад якого стягувати плату заборонено.

Медичні послуги в рамках державного гарантованого пакета надаватимуть заклади охорони здоров'я всіх форм власності та фізичні особи-підприємці, що мають ліцензію на медичну практику, відповідно до договорів про медичне обслуговування населення, укладених із Національною службою здоров'я України. Оплата за надані пацієнтам послуги буде здійснюватися НСЗУ на підставі такого договору.

Державні фінансові гарантії вводяться поступово: на первинному рівні - з січня 2018 року, на інших рівнях - до 2020 року.

Існуючі пільги в сфері медичного обслуговування залишаються чинними і реалізуються відповідно до тих законів, якими вони впроваджені.

Вводяться додаткові державні фінансові гарантії повної оплати лікування для учасників антитерористичної операції.

В Україні будуть визнаватися міжнародні клінічні інструкції, які дозволять застосувати найкращі світові практики і досягнення доказової медицини.

Також регулюються особливості надання медичної допомоги на первинному рівні та поступове впровадження "електронної охорони здоров'я" (e-health).

Міністр Уляна Супрун, виступаючи в парламенті, порівняла цю реформу з прийняттям Акту про незалежність України. "За роки незалежності було розроблено 21 законопроект про страхування, змінилося понад 20 міністрів. А українців стало на 10 мільйонів менше. Ми можемо і далі шукати ідеальну модель, але руїна в нас зараз і люди вмирають уже", - заявила міністр, закликаючи депутатів підтримати медичну реформу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram