ГоловнаПолітика

Рада відхилила постанову про призначення своїх представників до конкурсної комісії САП

Комісія повинна вибрати нового антикорупційного прокурора.

Рада відхилила постанову про призначення своїх представників до конкурсної комісії САП
Фото: Прямий

Верховна Рада в четвер відхилила постанову про призначення своїх представників до складу комісії з проведення конкурсу на зайняття адміністративних посад у Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі.

Проєкт постанови №3898 підтримав тільки 211 депутат при 226 мінімально необхідних.

До складу конкурсної комісії САП входять чотири представники від Ради прокурорів і сім від парламенту. Згідно з законом про прокуратуру, членами конкурсної комісії повинні бути особи, які мають бездоганну ділову репутацію, високі професійні та моральні якості, суспільний авторитет, а також значний досвід діяльності у сфері запобігання або протидії корупції.

У 2015 році Рада призначила туди Володимира Горбача, Катерину Левченко, Мері Батлер, Євгена Нищука, Володимира Філенка, Віталія Шабуніна та Віктора Шишкіна.

Парламенту пропонували замість них призначити у комісію таких людей:

  • Власову Ганну – професора кафедри права Приватного вищого навчального закладу "Європейський університет", доктора юридичних наук, професора;
  • Гуджала Андрія – керуючого партнера адвокатського об’єднання "ГуДеГ";
  • Дрозда Олексія - начальника відділу докторантури та ад’юнктури Національної академії внутрішніх справ, доктора юридичних наук, доцента;
  • Куца Віталія - члена Всеукраїнської кримінологічної асоціації та Всеукраїнської асоціації кримінального права, кандидата юридичних наук, професора;
  • Навроцького В'ячеслава - професора кафедри теорії права та прав людини Українського католицького університету, професора кафедри кримінального права і кримінології Львівського державного університету внутрішніх справ, члена-кореспондента Національної академії правових наук України, доктора юридичних наук, професора;
  • Романюка Богдана – професора кафедри транспортного права та логістики Національного транспортного університету, кандидата юридичних наук, доцента;
  • Соболя Євгена - завідувача кафедри державно-правових дисциплін та адміністративного права Центральноукраїнського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка, доктора юридичних наук, професора.

Це вже друга невдала спроба парламенту змінити представників у конкурсній комісії САП. Попереднє голосування з дещо іншими кандидатами закінчилося відхиленням у середині липня.

Рада прокурорів заповнила свою квоту ще в червні. Це Роман Куйбіда, Нона Цоцорія, Драго Кос, а також Томас А. Фаєрстоун.

Конкурсна комісія є повноважною, якщо до її складу призначено не менше шести осіб. Але якщо Верховна Рада протягом трьох місяців з дня призначення до складу комісії представників Радою прокурорів не призначить в установленому порядку жодної особи, комісія вважається повноважною за умови входження до її складу чотирьох осіб.

Комісія повинна запропонувати для призначення нового керівника САП замість Назара Холодницького, який нещодавно звільнився.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram