ГоловнаПолітика

Парубій попередив про масові акції протесту в разі винесення законопроєкту Бужанського на позачергову сесію

Учора про вірогідність винесення цього законопроєкту повідомив Дмитро Разумков. 

Парубій попередив про масові акції протесту в разі винесення законопроєкту Бужанського на позачергову сесію
Фото: Макс Требухов

Колишній спікер парламенту, нардеп від фракції "Європейська солідарність" Андрій Парубій попередив про нові масові акції протесту, якщо законопроєкт про продовження навчання у школах російською мовою до 2023 року винесуть на розгляд позачергової сесії.

Про це він оголосив на позачерговій сесії 21 липня в залі парламенту. У порядку денному сьогоднішнього засідання цього проєкту закону немає.

"Минулого тижня тисячі людей на вулицях українських міст і ефективні дії фракцій у парламенті і поза парламентом перешкодили винести це на порядок денний. Але п'ята колона планів не зреклась і має намір винести це питання на позачергову сесію. Я можу вам сказати, що винесення цього питання можливе тільки за ініціативи президента або за підписом 150 депутатів", - додав він.

Парубій зазначив, що "генеральний штаб наступу на українську мову розташований у Кремлі". Він закликав президента України Володимира Зеленського не ініціювати винесення цього питання на позачергову сесію.

"Попереджаємо про масові акції протесту, якщо влада допустить розгляд цього закону", - зазначив Андрій Парубій. 

Нагадаємо, що вчора під час пресконференції спікер Верховної Ради Дмитро Разумков повідомив, що законопроєкт Максима Бужанського про навчання російською можуть включити в порядок денний котроїсь із позачергових сесій.

Нагадаємо, що відповідно до законів "Про освіту" та "Про забезпечення функціонування української мови як державної", учні, які не належать до однієї з національних меншин країн Європейського Союзу, зобов’язані перейти на навчання українською мовою у 2020 році. Ті, хто є представником нацменшини країни ЄС (приміром Угорщини), має зробити це у 2023 році.

На думку Бужанського, закон "Про освіту" дискримінує російськомовне населення України. Він запропонував продовжити навчання в школах російською також до 2023, а не вересня 2020, як встановлено законом.

Внести законопроєкт у порядок денний останнього тижня третьої сесії запропонував голова партії "Слуга народу" Олександр Корнієнко. Він аргументував це тим, що зміни, які встановлює документ, мають відбутися вже у вересні, тому його необхідно розглядати до кінця цієї сесії.

Проти законопроєкту Бужанського виступили кілька нардепів від "Слуги народу" і мовний омбудсман Тарас Кремінь. Також плани розглянути цей законопроєкт викликали обурення суспільства - під Радою два дні поспіль збиралися мітинги, вимагаючи відмовитися від розгляду цього проєкту закону.

Спочатку розгляд анонсували на четвер, однак у порядок денний проєкт закону не потрапив. У п'ятницю він був зазначений у порядку денному, однак парламент його не розглядав.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram