ГоловнаПолітика

Нардепка від "СН" Загоруйко: "Імперативний мандат Рада рахує як необхідність у нинішніх умовах"

У перший рік повноважень депутатів відкликати не зможуть. 

Нардепка від "СН" Загоруйко: "Імперативний мандат Рада рахує як необхідність у нинішніх умовах"
Аліна Загоруйко
Фото: Макс Требухов

Верховна Рада вважає введення імперативного мандата необхідністю, викликаною сучасними умовами політичної структуризації суспільства.

Про це на круглому столі "Новий адміністративно-територіальний устрій України" в Інституті Горшеніна повідомила нардепка від "Слуги народу", голова підкомітету з питань виборів Аліна Загоруйко.

"Прищеплюємо політичну культуру як виборцям, так і самим кандидатам від партій. Дисципліна певна повинна бути. Я не дуже розумію, який особливий порядок голосування за земельні питання, але в кодексі чіткі зазначені мотиви чи підстави, за яких можна застосовувати імперативний мандат. Один із них - якщо депутат бере участь менш ніж у половині засідань міської чи місцевої ради, тоді до нього можна застосувати відкликання", - зазначила Загоруйко.

Ще одна підстава - якщо депутат не виконує програму партії, з якою він ішов на вибори. Також це припинення членства депутата у фракції.

Нардепка підкреслила, що протягом першого року повноважень імперативний мандат до депутатів застосовуватися не буде. 

Ще один нардеп від "СН" Віталій Безгін додав, що введення партизації передбачає введення партійної дисципліни.

"Якщо ми структуруємо систему ідеологічно, то треба застосовувати такі інструменти контролю", - пояснив він.

Нагадаємо, що 16 липня Рада встановила межу для самовисування у 10 тис. населення (партизація). У містах з більшим населенням буде пропорційна система з відкритими списками, можна буде висуватися тільки від партії чи її осередку. 

Імперативний мандат дає можливість партії відкликати депутата, якщо він не відповідає партійній політиці чи спричинив інше порушення, зазначене у переліку. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram