ГоловнаПолітика

Чернишов: "Агломерація - це не про поглинання. Це про поширення прав"

Розбудова агломерацій, на його думку, не має починатися із приєднання ділянок до більших міст. 

Чернишов: "Агломерація - це не про поглинання. Це про поширення прав"
Олексій Чернишов
Фото: Макс Требухов

Україна аналізує міжнародний досвід форм агломерації. На думку міністра розвитку громад і територій Олексія Чернишова, процес розбудови агломерацій не варто розпочинати з приєднання ділянок населених пунктів-супутників до більших міст. 

Про це він повідомив у межах круглого столу "Новий адміністративно-територіальний устрій України" в Інституті Горшеніна. 

"Коли мова йде про агломерацію, мова йде про надання відповідних прав і умов мешканцям міст-сателітів. У нас досить часто питання агломерації стосується земельних питань, тобто поглинання центром територій, котрі межують з центром. Агломерація - це не про поглинання. Це про поширення прав. Для того, щоб запровадити агломерацію, місто повинно собі це дозволити, тому що мешканці міст-сателітів отримують такі самі права: фінансові, права користуватися інфраструктурою", - пояснив міністр.

Чернишов додав, що агломерація в розвинутих державах є відповідальним рішенням, яке приводить до розвитку регіонів.

"Я дуже підтримую цей шлях, але давайте не починати його саме з приєднання ділянок, тому що це дорога в нікуди, це не призведе до позитивних наслідків", - підкреслив міністр. 

Нагадаємо, що у вересні 2018 року Київська міська рада просила парламент розглянути приєднання селища Коцюбинське Київської області до столиці, і раніше Коцюбинське погодилося створити агломерацію з Києвом.

У липні цього року мер Києва, голова Київської міської державної адміністрації Віталій Кличко повторно виступив за приєднання Коцюбинського до Києва.

16 липня Рада приєднала селище Коцюбинське до Бучанського району Київської області. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram