ГоловнаПолітика

Порошенко назвав головні досягнення 2019 року

Томос про автокефалію, закріплений курс на ЄС і НАТО, закон про мову і перемоги України в міжнародних судах.

Порошенко назвав головні досягнення 2019 року
Фото: eurosolidarity.org

П'ятий президент Петро Порошенко вважає перемоги України в судах, Томос про автокефалію, мовний закон і закріплений курс у НАТО і ЄС у Конституції найбільшими досягненнями 2019 року.

Про це він розповів під час ексклюзивного інтерв'ю за підсумками року на телеканалі "Прямий".

"Перш за все подія навіть не століття, а подія тисячоліття, подія, яку Вселенський патріарх назвав величезною подією для всього світового православ'я - це надання Томосу про автокефалію для Православної церкви України. Це точно означає, що Господь почув молитви і в Україні всі православні церкви українські об'єдналися в одну. І це величезне досягнення", - підкреслив Порошенко.

Також він зазначив як одне з державних досягнень прийняття закону про мову.

"Закон про українську мову, який захищає, не ущемляючи мов національних меншин, нашу державну мову і створює дуже серйозні мотивації для того, щоб її вивчали і досліджували - це дуже-дуже добре", - переконаний п'ятий президент.

Він додав, що важливо ще те, що покінчено з політикою багатовекторності.

"Третя позиція - це прийняття Верховною Радою мого проєкту закону про зміни до Конституції в частині Європейського Союзу і НАТО, що визначає обов'язковість цього елемента зовнішньої політики держави як повномасштабне членство в Європейському Союзі, повномасштабне членство в НАТО. Це відповідь на позиції зовнішньополітичні, відповідь на позиції оборонні. Яким чином Україна повинна рухатися, вектор розвитку держави. Ми покінчили з горезвісною політикою багатовекторності, "розброду і вагань". Я думаю, що це дуже важливо", - вважає Порошенко.

Він також нагадав, що завдяки його президентським директивам Україна здобула низку важливих перемог у міжнародних судах проти країни-агресора.

"Ніколи у світі ми не мали прецедентів, коли країна, яка є постійним членом Ради Безпеки ООН, країна, яка є другою у світі за розміром військового потенціалу, визнана офіційно країною-агресором і на неї міжнародними судами накладені санкції.

Це і Міжнародний трибунал у Гамбурзі після акту агресії проти українських Військово-морських сил у Керченській протоці і перекриття Азовського моря. Це і факт фінансування тероризму, який був визнаний Міжнародним судом ООН, прийнятий до розгляду, і визначена юрисдикція суду ООН проти Російської Федерації за позовом України. І багато-багато інших судів, починаючи від переслідування кримських татар і закінчуючи морським судом про видобуток газу на українському шельфі. І ці перемоги досить важливі", - підкреслив Порошенко.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram