ГоловнаПолітика

Зеленський вніс законопроєкт про кримінальну відповідальність "злодіїв у законі"

Забезпечення стабільності в Україні вимагає боротьби з організовано злочинністю.

Зеленський вніс законопроєкт про кримінальну відповідальність "злодіїв у законі"
Фото: president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський подав до Верховної Ради проєкт закону, який передбачає кримінальну відповідальність за перебування осіб у статусі "злодія в законі". Про це повідомляє пресцентр Президента. 

У пояснювальній записці зазначено, що забезпечення політичної та економічної стабільності в Україні вимагає суттєвих змін у правоохоронній політиці держави щодо боротьби з організованою злочинністю, яка становить значну загрозу для охоронюваних державою прав та інтересів громадян, розвитку суспільства, а також для національної і громадської безпеки України.

Організована злочинність і її організатори, так звані "злодії в законі", формують в Україні типове для країн колишнього СРСР злочинне середовище.

Для нього характерні: жорсткий кодекс поведінки, стійкі кримінальні традиції, високий рівень організованості, ієрархічності та конспіративності. Ініційований президентом законопроєкт передбачає кримінальну відповідальність за перебування осіб у статусі "злодія в законі", створення та участь у злочинних спільнотах тощо.

Нагадаємо, Верховна Рада 8-го скликання в 2016 році відмовилася підтримати схожий законопроєкт і ввести поняття "злодій у законі" в Кримінальний кодекс. 

Законопроєкт передбачав за подібну діяльність позбавлення волі на термін від 10 до 15 років або довічне ув'язнення з конфіскацією майна.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram